Julmat & Recept

Julmat

Julmaten är ju en av julens absoluta höjdpunkter. Här hittar du recept på kall och varm julmat samt julens efterrätter. Bland de kalla julrätterna finns t.ex. sill, rödbetssallad, sillsallad, julskinka, gubbröra, ägghalvor och annat gott. Bland de varma julrätterna finns Janssons frestelse, köttbullarna och risgrynsgröten. Julens efterrätter bjuder på klassiker som Ris à la Malta, inkokta päron, mandelmusslor och mjuk pepparkaka. Ett tips är att vara ute i god tid eftersom många julrätter kan förberedas i förväg.

Klassisk och modern julmat

Vi listar recept på såväl traditionella och klassiska rätter som mer modern julmat. Här finns även en hel del vegetarisk och vegansk julmat. Sök och inspireras av både klassiker och nykomlingar på julbordet. Visste du förresten att julmatens historia sträcker sig ända till vikingatiden?

Nya recept tillkommer

Vi fyller löpande på med nya utvalda julmatsrecept och försöker dessutom då och då uppdatera med förbättringar i befintliga recept. Håll utkik och följ Juligen på Facebook. Ta gärna även en titt på vår checklista för julbordet som kan vara bra att ha till hands.

Har du provat julmat från något av dessa recept? Glöm inte att ge betyg och lämna en kommentar!

Vad ska man ha för julmat på julbordet i år?

Julmaten är förstås en stor del av julfirandet. Har du tänkt på vad för slags julmat du helst vill ha på julbordet i år? Klassiker som julskinka, köttbullar, lutfisk, sill och risgrynsgröt i alla ära, men tänk på att lite nya recept och inslag ofta är uppskattat! Läs och inspireras gärna till att ha både klassiska julrecept blandat med ny spännande julmat på julbordet i år. Glöm inte att lära dig lite mer om julmatens historia.

Julbloggare:

Jultomten
Jultomten
Julmat & Recept

Julbak, julgodis och julens drycker

Julbaket, julgodiset och juldrycken ska vi inte heller glömma. Julförberedelserna brukar börja med julbak och tillverkning av julgodis, som dessutom är en uppskattad julklapp. Juldryckerna passar inte bara i jul utan hela hösten och vintern. Här finns noga utvalda recept och julens allra godaste smaker samlade.

Julbord eller julmiddag på stan

Julmaten finns i många varianter i hela landet, så varför inte besöka några av alla fantastiska dignande julbord som står uppdukade i restaurangerna i november och december. Kanske kombinerat med underhållning eller aktiviteter? Besök www.juligen.se/julbord eller www.julbordsguiden.se för en komplett julbordsguide.