Pistaschfylld lantpaté
Patéer hör till julen och här är en variant på lantpaté med pistaschnötter.
Portioner/mängd: 1 paté, ca 20 skivor
Ingredienser
- 1 kilo fläskfärs
- 1 st lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 matsked Svenskt smör
- 2 teskedar salt
- 1 matsked ljus koncentrerad kalvfond
- 1 deciliter vetemjöl
- 1 deciliter vispgrädde
- 1 deciliter vatten
- 1 st ägg
- ½ tesked vitpeppar (mald från kvarn)
- 1 deciliter pistaschnötter
- 4 skivor parmaskinka
- 2 st lagerblad
- balsamicokokt syltlök
- 2 deciliter balsamicovinäger
- 1 matsked ljus sirap
- 1 burk syltlök
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 175°. Hacka lök och vitlök fint. Stek i smör tills den är genomskinlig.
-
2
Blanda färs, lök och övriga ingredienser till en smidig smet. Smöra en avlång form och lägg skivor av parmaskinka och 2 lagerblad i botten. Fyll med färsen och toppa med resten av skinkan.
-
3
Ställ ned patéformen i en långpanna till hälften fylld med hett vatten. Grädda i ugn 1½ timme. Låt den kallna helt innan servering.
-
4
Koka ihop vinäger och sirap i ett par minuter. Lägg i löken och låt stå och dra till sig smakerna i ett par timmar. Servera som tillbehör till patén.
Tips
En fin paté smakar gott på julbordet och ett enkelt tillbehör är syltlök som kokats i balsamicovinäger.