Julköttbullar

Julköttbullar

Efter att ha provat många olika recept på köttbullar har vi nu uppdaterat detta recept (2023). Här är ett mycket bra recept med grädde, ströbröd, ägg, lök och härliga julkryddor samt lite senap. Det fungerar även bra att använda hjortfärs eller älgfärs om du vill göra hjort- eller älgköttbullar. Om du vill göra vanliga köttbullar kan du givetvis utesluta kryddpeppar och senap.

Portioner/mängd: Ca 30-40 st
Förberedelsetid: 1h 0min
Tillagningstid: 30min

Ingredienser

  • 1 kg nötfärs (av bra kvalitet, gärna naturbeteskött)
  • 2 st mellanstor lök
  • 2 dl grädde (eller häften mjölk)
  • 1 dl ströbröd
  • 2 st ägg
  • 3-4 tsk kryddpeppar (mortla kryddpepparkorn)
  • 2 kryddmått nejlika
  • Ca 2 kryddmått svartpeppar
  • Ca 1,5-2 tsk salt
  • 3-4 tsk senap (t.ex. sötstark eller Yellow Mustard)

Gör så här

  • 1
    Riv löken på rivjärn. Alternativt finhacka löken och stek i rikligt med olivolja och/eller smör på mellanvärme tills den mjuknar. Låt svalna.
  • 2
    Blanda grädde, ströbröd, lök, ägg, kryddpeppar, nejlika salt och senap. Låt svälla 10 minuter.
  • 3
    Blanda i nötfärsen. Rör inte för länge. Du kan smaka av smeten på tungan och se om du vill lägga till något.
  • 4
    Ha gärna lite vatten eller olja på händerna och rulla till köttbullar. Håll gärna smeten kall så blir det lite enklare. Lägg på fat eller plåt med lite olja på så fastnar inte köttbullarna.
    Rullade köttbullar
  • 5
    Stek på medelvärme i rikligt med smör i ca 10 minuter. Vänd då och då och kolla så att köttbullarna inte blir brända. Var beredd att sänka värmen efter ett tag om pannan blir för varm. Lägg inte i för många köttbullar eftersom det då blir för mycket vätska.
    ALTERNATIVT:
    Lägg upp köttbullarna på bakplåtspapper och kör sedan i ugnen på 225 grader (varmluft) i 6-8 minuter. Stek dem därefter i smör. Alternativt spara och stek innan servering.

Tips

Lägg till något kryddmått nejlika för en ännu juligare smak!

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

1 Kommentarer

  1. Git skriver:

    Supergoda. Första gången, men definitivt inte sista gången jag gör dessa. Tack för receptet 👍🏻😊

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *