Julköttbullar

Julköttbullar

Efter att ha provat många olika recept på köttbullar har vi kommit fram till att den bästa varianten kanske ändå är utan ströbröd. Här är ett mycket bra recept med endast grädde, ägg, lök och kryddor. Det fungerar även bra att använda hjortfärs eller älgfärs om du vill göra hjort- eller älgköttbullar. Om du vill göra vanliga köttbullar kan du givetvis utesluta kryddpeppar och senap.

Portioner/mängd: Ca 30-40 st
Förberedelsetid: 1h 0min
Tillagningstid: 30min

Ingredienser

  • 1 kg nötfärs (av bra kvalitet, gärna naturbeteskött)
  • 1 st mellanstor lök
  • 0,5 dl grädde
  • 1 st ägg
  • 2-3 msk kryddpeppar (mortla kryddpepparkorn)
  • Ca 0,75 tsk salt
  • 0,5-1 tsk Yellow Mustard eller vanlig senap
  • 0,5-1 tsk sötstark senap

Gör så här

  • 1
    Stek löken i rikligt med olivolja och smör på mellanvärme tills den mjuknar. Låt svalna.
  • 2
    Blanda lök, grädde, ägg, kryddpeppar, salt och senap.
  • 3
    Blanda i nötfärsen. Rör inte för länge. Du kan smaka av smeten på tungan och se om du vill lägga till något.
  • 4
    Ha gärna lite vatten eller olja på händerna och rulla till köttbullar. Håll gärna smeten kall så blir det lite enklare. Lägg på fat eller plåt med lite olja på så fastnar inte köttbullarna.
    Rullade köttbullar
  • 5
    Stek på medelvärme i rikligt med smör i ca 10 minuter. Vänd då och då och kolla så att köttbullarna inte blir brända. Var beredd att sänka värmen efter ett tag om pannan blir för varm. Lägg inte i för många köttbullar eftersom det då blir för mycket vätska.

Tips

Lägg till något kryddmått nejlika för en ännu juligare smak!

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *