Fikonparfait med pepparkaka
Fikon och pepparkakor är en bra kombination på julen.
Portioner/mängd: 4 st
Ingredienser
- 200 gram torkade fikon
- 1 deciliter portvin (kan bytas ut till vatten)
- 3 st äggulor
- 1 deciliter florsocker
- 2,5 deciliter mellangrädde
Gör så här
-
1
Skär fikonen i mindre bitar.
-
2
Hetta upp dessertvin eller vatten.
-
3
Lägg fikonen i en skål och slå den heta vätskan över dem. Låt dem stå och dra tills fikonen mjuknat (ca 2 timmar).
-
4
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
-
5
Vispa grädden, som ska vara riktigt kall, till hårt skum.
-
6
Vänd ihop fikon, äggsmet och grädde. Spara några fina fikonbitar till garnering.
-
7
Frys minst 2 timmar i portionsformar eller skål.
-
8
Ta ut den en stund före servering. Skeda upp och dekorera med pepparkaka.