Chokladtårta med pistagekräm
En fantastisk choklad- och pistagetårta som är raw, alltså ej bakad i ugnen, och vegansk. Tårtan innehåller bland annat kokosgrädde och lönnsirap. Lönnsirapen kan bytas ut mot agavesirap. Tänk på att förbereda i tid eftersom pistagenötterna ska ligga i blöt. Blötläggningen kan annars påskyndas med kokhett vatten.
Ingredienser
- TILL BOTTEN:
- 200 g pekanötter, hasselnötter, cashewnötter eller valnötter
- 70 g kakao
- 0,25 tsk salt
- 0,5 dl lönnsirap (+1-2 msk om det behövs)
- PISTAGEKRÄMEN:
- 150 g pistagenötter (skalade)
- 0,5 dl lönnsirap
- 2 tsk vaniljpasta (eller vaniljextrakt)
- 1 tsk matcha-pulver (för färgen, kan uteslutas)
- CHOKLADGANACHE:
- 350 g kokogrädde
- 170 g mörk choklad (finhackad)
- 60 g lönnsirap
- 0,25 tsk salt
- 50 g pistagenötter (hackade, till garnering)
Gör så här
-
1
Lägg de skalade pistaschnötterna i en skål med vatten i 4 timmar. (Alternativt 30-60 minuter i kokhett vatten om du har bråttom). Skölj sedan i rent vatten och ta bort så mycket som möjligt av skinnet. Klä botten på en 22-23 cm form med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
-
2
Lägg pekanötterna (eller hassel-, cashew- eller valnötterna), kakao och salt i en mixer/matberedare och mixa tills konsistensen är ungefär som grov sand. Häll i lönnsirap och mixa lite till. Blandningen ska kännas ungefär som deg. Tillför annars lite mer lönnsirap eller vatten, 1 matsked i taget och mixa igen.
-
3
Tryck ut degen i botten och på sidorna av formen med fingrarna först och platta sedan till ordentligt med en spatel eller stor sked. Ställ i frysen i 30 minuter tills den stelnar.
-
4
Lägg de skalade pistaschnötterna, lönnsirap, vanilj och matchapulver i en blender eller matprocessor och mixa i 5-10 minuter tills blandningen är riktigt len och smidig. Skrapa ner från kanterna då och då. Kolla så att pajbasen har stelnat och sprid ut pistaschkrämen ovanpå den och jämna till med en palett eller t.ex. stekspade. Ställ i kylen medan du gör chokladganachen.
-
5
Häll kokosgrädden i en tjockbottnad kastrull och värm upp tills det sjuder, men koka inte. Lägg i den finhackade chokladen i en värmetålig bunke och häll i kokosgrädden. Låt stå utan att täcka i 5 minuter. Rör sedan tills ganachen är blandad. Om chokladen inte är smält kan du värma bunken i vattenbad en stund. Vispa i lönnsirap och salt.
-
6
Häll ganachen på botten med pistaschkrämen. Slå försiktigt tarten mot bordet för att slå ut eventuella luftbubblor och jämna sedan till toppen om det behövs. Kyl i minst 4 timmar eller över natten.
-
7
Ta försiktigt ur tarten ur formen och lägg den på ett fat. Strö över hackade pistaschnötter över kanterna. Förvara i en försluten burk eller fat med plastfolie i kylen i upp till ca 5 dagar. Frys i upp till 3 månader och tina i kylen dagen innan den ska serveras.