Checklista för julbordet
Det lackar mot jul och vid det här laget kanske köttbullarna redan är rullade, julskinkan griljerad och sillen inlagd, men har du fått med allt du vill ha på julbordet eller behöver julmaten kompletteras? Kolla checklistan för att se om något fattas. Skriv gärna ut och ta med till affären. Recepten hittar du under julmat.
Fisk & Skaldjur
- Inlagd Sill
- Senapssill
- Strömming
- Sillsallad
- Gubbröra
- Ägg med räkor och majonnäs
- Ägg med stenbitsrom/löjrom
- Gravad lax
- Varmrökt lax
- Kallrökt lax
- Laxpaté
- Inkokt lax
- Strömmingslåda
- Räkor
- Skaldjurspaté
Kallskuret
- Julskinka
- Rullsylta
- Grisfötter
- Pressylta
- Kalvsylta
- Rökt renstek
- Älgkorv
- Leverpastej
- Paté
Varma julrätter
- Köttbullar
- Prinskorv
- Julkorv
- Revbensspjäll
- Kokt potatis
- Janssons Frestelse
- Omelett med stuvning
- Rödkål
- Grönkål
- Brunkål
- Dopp i grytan
- Svampstuvning
- Kroppkakor
- Risgrynsgröt
- Lutfisk med vitsås
Tillbehör
- Majonnäs
- Hovmästarsås
- Senap
- Stark senap
- Söt/stark senap
- Rödbetssallad
- Hackad rödlök
- Gräslök
- Gräddfil
- Rårörda lingon
- Rårörda hallon
- Körsbärssås
- Hjortronmylta
- Äppelmos
- Ostar
Bröd
- Kavring
- Julvört
- Knäckebröd
Julens efterrätter och gottebord
- Ris a la Malta
- Saffranspannkaka
- Risgrynspudding
- Ostkaka
- Chokladmousse
- Fruktkaka
- Marsipan
- Knäck
- Kolor
- Ischoklad
- Pepparkakor
- Lussekatter
- Struvor
- Mandelmusslor
- Klenäter
- Clementiner
- Äpplen
- Dadlar
- Nötter
- Torkade fikon
Julens drycker
- Julmust
- Julöl
- Julsnaps
- Mumma
- Svagdricka
- Glögg
- Kaffe/Te
Något mer? Kommentera nedan.
120 Kommentarer
Mer jul
Vinhandlarens glögg
Detta är ett glöggrecept i fri tolkning ur en okänd vinhandelsfirmas "Recept o- och förskärningsbok år 1897". Receptet är typiskt för den glögg vinhandlarna tillredde och buteljerade under 1800-talets slut och i början av 1900-talet. Receptet finns i Vin & Sprithistoriska Museets samlingar.
Nejlikoapelsiner
Nejlikoapelsiner, eller pomander som de också kallas, är enkla att göra och sprider en härlig juldoft.
Hällakakor/pickekakor på julbordet här i Norrland
potatis mos, med färsk potatis
Fläskkött överlag är ju väldigt traditionsenligt i Sverige till julen eftersom man till julen unnade sig att slakta en gris och man åt ju allt från grisen. Faktiskt var det så att det enda man sparade och inte åt på julen var skinkan då den var bra att lagra. Möjligtvis torkade man lite korvar o bacon o lagrade också, men all typ av fläskkött är typiskt julen historiskt. Helstekt grishuvud är ju en klassiker, men används mest som dekoration. God Jul!!! 😍🎅🎄⛄️
Rabarberkräm fram mot kvällen skall även finnas.
På våra julbord är klubbor och tryffelbollar med olika smaker ortoligt viktigt och gott. Stinas personliga favorit är lime och vit chokladtryffel och den klassiska tryffelbollen som bara smakar choklad, eventuellt med hasselnöts strössel på.
Själv gör jag alltid klubbor med alla sorters chocklad, dessutom vitchoklad jag färgar till skojiga färger till barnbarnen. Sen brukar jag ha salta nötter, strössel eller krossad choklad på. Jättegott! säger barnbarnen varje år.
Det godaste på julbordet enligt oss här uppe i Södermanland!
Ål äter vi gärna i Skåne, inte allt för rälig men har blivit svårare att få tag på då den är utrotningshotad
Äggost har vi på Tjörn
Är det tradition på Tjörn med äggost?
Har du något recept att dela med dig?
Juliga hälsningar Sven
Äggost är Bohusläns landskaprätt och absolut tillhör Tjörn Bohuslän. Men om listan skulle skrivas utifrån alla landsskap/läns mattraditioner tror jag listan skulle bli väldigt lång. Äggost i all ära men bra att ha en lista över det klassiska julbordet! 🙂
/bohuslänning
Tunnbröd! Självklart.
Vad är det för skåningar som skrivit den här listan.
Hos oss i norr är varken kavring eller vörtbröd aktuellt.
Men utan tunnbröd, inget julbord.
Jag är uppvuxen med plommondesssert som julefterrätt. Man vispar grädde och blandar med plommonpuré och smaksätter med vaniljsocker – bra för magen efter all julmat 😉
Det var ett smart drag. Kör vi på 😉
Big Mac… ett måste till julbordet!
Glöm inte inlagda gurkor och rödbetor som tillbehör.
På julbordet ska även grönkålssoppa finnas, med en ägghalva i
Brunabönor, presenters här som en småländsk julrätt, men det är ju en typisk julrätt från Östergötland, inte Småland……
Bruna bönor har vi även i Värmland på julbordet 🙂
I småland har vi kottar som vi steker i honung, kanel och granbarr.
Kåldolmar fanns alltid på mammas julbord så gott de är
Kålrotslåda
Morotslåda
Leverlåda
Numera blir det bara kålrotslådan hemma hos oss, men den är ett absolut måste. Morotslådan fanns alltid när jag var liten.
Rökt älgtu ga och rökt älg hjärta
Japp, kokt älgtunga och rökt älghjärta är det bästa kallskurna. Farmor min hade något som kallades för messeluring, tyvärr inget recept kvar på detta men det va en typ av grädde som smaka kola (messmör).
Kokt oxtunga ? Är det ingen mer än vi som har det på julbordet ? 😉
min vän har också oxtunga på deras julbord, fett gott??????
Kavelgris, ädeloströra till pepparkaka, älgköttbullar
Dessertostar o olika sorters kex
Hemgjort godis som kola o knäck
Gustafskorv!
Ja det är gott! Hästkött är underskattat!
Tuttul (Tunnbröd från Rättvik)
Rörost har blitt en liten favorit hos oss
Vaktelägg och Grynkorv är ju ett måste på julbordet
Tack Tomten för en riktigt julig hemsida!
Kan ha missat men läste inte Janssons frestelse någonstans 😉
Den finns under Varma rätter!
På julbordet hade vi som barn något som kallades sallat, med betoningen på andra a:et. salaaat. Den består av inlagda rödbetor, kokt potatis, kokta morötter och rödlök. Potatisen och morötterna ska vara skalade innan kokning och kokas al dente och hackas i cm-stora tärningar, likaså rödbetorna. rödlöken finhackad. proportionerna 20 rödbetor, 10 potatisar och 6 morötter och 1 stor rödlök. Lite salt strös i vid blandning, typ nån tesked, efter behag. Allt blandas och trycks ihop i en skål. Lite rödbetslag, 1-2 dl hälls ovanpå. Detta har blivit helt nödvändigt för mig, annars är det ingen jul.
I Finland kallar vi den här salladen för ”Rosolli”.
Serveras även med en dressing gjord på vispad grädde som smaksätts med ättika, socker, salt och färgas med rödbets-spad.
Underbart fin sida du har. 🙂 Något som jag brukar ha på julbordet är potatisgratäng. Brukar använda det istället för vanlig kokt potatis då jag tycker det blir lite lyxigare, och om man inte orkar laga egen så kan jag rekommendera Pekas färdiga potatisgratäng. 🙂 Något annat som jag kanske är unik om är att jag brukar ha kåldolmar, då får man färs och kål i samma rulle, men givetvis kör jag också med hemgjorda köttbullar också. 🙂 För övrigt så kör jag med det traditionella, jag försöker hålla mig till traditionerna! 🙂 Ha en underbart God Jul! <3
Barleywater att dricka. Bästa tipset och gör så att man inte får så himla ont i magen=)
Hej. Vi äter alltid Hare till jul.
Vilken jättebra sida, fick många bra förslag inför julbordet.
Västerbottensostpaj, är ett måste.
Saknar Ann-Idas fantastiska äggost!
Saknar pastejtårtan, krustader med svampstuvning, hamburgerkött med pepparrotsvisp, plommonspäckad karré, mimosasallad, cognacsmedvurst, rökta korvar som Onsala korven, Gröna kulor, After Eight, Mozartkulor, skumtomtar och äppelmust.
Mycket trevligt och hjälpsamt sida. Har inte varit hemma på många år. Kommer att återbesöka sidan med säkerhet.
Tack och Godjul & Gott Nytt År till alla!
Kul att höra! God jul från Sverige!
Rökt ål
Brantevikssill
Rökta korvar
Diverse ostar, speciellt Stiltonost
Var är risgrynsgröten?
Ja, herregud att den saknades! Nu är den tillagd, tack för tipset!
Potatis ☺️
Finsk tradition men syns allt oftare på svenskt julbord då det är sån gott,hemmagjord är bäst men går att hitta i butiker.
Morotslåda
Kålrotslåda
Leverlåda
God Jul!
Hur kan man glömma bort glassen!?
Rökt oxkött från Eldsberga..
Tack alla goa människor för tipsen, de kommer väl till pass.
God Jul och Gott Nytt år
Ischoklad, ni glömde ischokladen
Ja, den ska vi lägga till! Tack Ingrid!
Vi har alltid potcheese på vårt julbord. Jättegott på att bre på knäckebröd.
Riven lagrad ost blandas med smör (men jag brukar numera istället ta Bregott för att få det lättare bredbart), kummin och en skvätt snaps tex Skåne eller Bröndum.
Jag brukar göra en rejäl sats en tid före jul och lägga i en bytta med lock. För hållbarheten häller jag lite snaps över så att det täcker ytan.
Fårfiol är något jag ätit på restaurangernas julbord , mycket gott men ingenting som fanns på min barndoms julbord.
Vilken bra idé!
Tack & God Jul <3
Kalv sylta står två gånger
Tack för att du meddelar, nu är det fixat! God jul.
Rödbetssalladtzatziki är otroligt gott! Här kommer ett recept till er som har tröttnat på vanlig rödbetssallad
100 g inlagda rödbetor
1 liten rödlök
100 g fetaost
2 dl yoghurt
Låter spännande! Ska det vara just inlagda rödbetor eller går det bra med förkokta tror du?
Och vart är vitlöken ?
niklas
För mig så är bordet vid jul alltid dukat med hembakat tunnbröd, Janssons, mesefil och ugnsomelett med stuvning samt ägghalvor med svart caviar, varmrökt lax, köttbullar av älg och rökt renhjärta. Och en massa annat gott,men just de sakerna är ett måste. Sen testar vi alltid någon ny sak, i år blir det gravade morötter.
Mesefil (messmör i vispad grädde) att bre på tunnbrödet är något som funnits i hela mitt liv på julbordet. Min pappas sida kommer från Vilhelmina så det är nog därifrån det hängt med. Löjligt gott i alla fall!
Håller med. Inget julbord utan TUNNBRÖD, gärna med rökt röding på.
För oss är det det viktigaste brödet på julbordet!!!
Alltså mesefil måste jag testa, jag älskar ju messmör.
Lax-och räkcheesecake passar utmärkt på julbordet!
Vilken fin sida!
Jätte bra bas med klassiska julbordsrätter! S
Jag saknar dock bruna bönor till Revbenspjällen…
I delar av Södermanland äter vi Kålsoppa till lunch på julafton
God Jul
Julgröt med sirap måste ju julaftonsmorgonen börja med
Hos oss är långkål en den viktigaste rätten på julbordet.
Isterband
Mimosasallad har funnits på julbordet under hela min uppväxt.
Det är redan noterat av er men får inte min nu mera stora dotter leverpastej på julbordet är det över innan det börjat.
vi har njoki brysselkål dalmatin eller istra bakalar jag gillar anka och purina kalkon svartare desto mjukare kött ej torrt kött rött apelsinmarinad pannacotta torkad frukt alltid bröd till maten nötter valnötter mandlar torkad frukt äpplen det hör julen till men vi fastar på fredagar för att det var JESUS VIA DOLOROSA tacksägeslemiddag sista middagen med de sina torsdagen före via dolorosa way of the cross man har i tankarna att p black friday hade judarna sin sabbat alla andra var på marknad bjöd på billiga slavar därför FASTAN !
Chokladaskar kan jag inte så någonstans. Jag är själv inte så förtjust i innehållet i dem men de ska ju stå framme. Aladdin, Paradis, After Eight osv. Och på julen får man ju ta från undre lagret.
Ja, Alladin hör verkligen till 🙂
Pressylta är tradition på vår familjs julbord. Sedan drygt 15 år har jag tagit över tillagningen och varje jul får syster samt mina två systerdöttrar en bit.
Krustader med kantarellstuvning och riven parmesan. Västerbottenpaj.
I skaraborg är även grynkorven en måste på julbordet.
Bruna bönor, vita små stekta kroppkakor och hemmagjord julkorv är ett måste på mitt julbord. Tradition hemifrån Öland.
Min fostermamma hade alltid legymsallad och brysselkål också, usch. Sen åt vi kokt torsk och äggsås vid kl två och julmat vid fem
Jag tycker det är viktigt att ha köttbullar på julbordet. VÄLDIGT! 🙂
Det har du rätt i Julköttbullar är ett måste
God jul
Fantastik hemsida! Jag återkommer alltid till den år efter år 🙂
Kul att höra! God fortsättning på året!
För mig är det allra viktigaste på julbordet, morotspuddingen, som tydligen är en variant på den finska morotslådan. Vi skär den dock i skivor som steks lite knapriga. Mums!
Hej, vill säga att ni har lyckats göra en väldigt bra lathund för det perfekta Julbordet, tack för det!
Kul att du gillar den! Mycket härlig julmat blir det!
Bruna bönor helst hemkokta är ett måste, från östergötland.
Saltköttet är efter skinkan det viktigaste på vårat julbord
Tycker det är aningens märkligt. Bara två sorters sill. Men tre sorters senap och Kroppkakor.
I Halland äter vi Halländsk grönkål och det är sä jä**a gott till precis allt på julbordet. Googla recept och prova, ni kommer inte ångra er.
Hej Evelina, min frus mormor var från Oskarström och gjorde magisk grönkål till jul, tyvärr vet vi inte riktigt hur 🙁 ! Har du ett recept att rekommendera? Tack på förhand och God Jul från Lund!
Niclas, detta receptet är bra och blir en god grönkål/långkål om du inte redan fått tips
God Jul från Blekinge https://www.kokaihop.se/recept/hallandsk-langkal
Majonnäs
Uppvuxen i Jämtland där har vi alltid mjukt tunnbröd på julbordet. Ända mjuka brödet jag är van man har på jul.
Men bor i Småland nu sambon måste ha brunabönor.
Bruna bönor?! Usch, passar inte alls på ett julbord!
Maria! Trodde detta handlade om vad man kan ha och/eller vanligtvis har på ett julbord. Det står alla fritt att kombinera. Spännande med inslag från olika landskap. En bra utgångslista.
JAG TYCKER ATT MAN FÅR HA VAD MAN VILL PÅ ETT JULBORD!!!!!!!!!!
”Ända” vill jag absolut inte ha på mitt julbord…..! 😉
Jo, ”ända” är riktigt gott på julbordet. Vi börjar alltid skiva upp vår grisaröv kvällen före jul 😉
Lammstek, sås
Älgstek, sås
Vi har alltid haft någon stek på julbordet.
Brysselkål!
Sallad med grönkål, isbergssallad, apelsin ev hackade valnötter
Sen min man kom in i släkten, han har anor från Småland, vill jag äta bruna bönor tillsammans med doppet.
Tror inte det finns med på listan!
Ni glömde lussekatter!!!
Tack för tipset!
lssekatter fins med
Sillsallad, saltgurka, dill, citron
Tack för tips! Sillsallad finns redan med dock. Saltgurka, dill och citron är kanske inte typiskt för julbordet men kan vara bra att ha.
Jag är kräsen ocg vegetarian sedan 15 år. I början åt jag typ bara potatis för den enda vegoprodukten som såldes var sojakorv. Men numera hittar man gott om alternativ i vanliga matbutiker vilket är toppen!
Mina bästa vegotips är;
– Hälsans kök sojabullar
– Coop tofy senaps”sill”
– Astrid och apotnas rökt l*x
– Quorn ”julskinka” (helgbit tror jag den heter? Så bara griljerar man den som vanlig grisskinka)
– krustader med kantarellstuvning och parmesanost
– västerbottensost
Mannkan även göra mycket egen vego julmat, ”sill” på aubergine tror jag, jansons frestelse fast vego med alspånarökt tofu? Osv. Finns mängder.
Hoppas det var till hjälp för någon.
God jul!
Skit bra! håller på med research om julbordet o det här hjälpte mig absolut. Det jag saknar är olika ostar.
Ja, vi brukar ha en mild julost och ibland västerbotten eller prästost, mumsigt med vörtbröd.
I skåne har vi olika ål på julbordet. Rökt och luad ål.
Ål är väl rödmärkt även i Skåne?
Ål är INTE ok att äta längre! Big no-no!
Till er som vill äta ett alternativ till ålen så rekommenderar jag varmrökta laxfenor! (Finns bla på city gross)
Så nära man kan komma ål pga att det är den lite fetare delen på laxen. Mer kött än man tror på fenorna 🙂