Mandelhjärtan med hjortrongrädde
En klassiker på julbordet! Kombinationen av mandel, hjortron och grädde är underbar.
Portioner/mängd: Ger ca 30 hjärtan
Ingredienser
- 4 deciliter vetemjöl
- 3/4 deciliter strösocker
- 200 gram Norrmejerier Smör
- 1 st äggula
- 1 st ägg (till pensling)
- 1,5 deciliter mandel
- 2 deciliter vispgrädde
- 1 deciliter hjortronsylt
- hjortron (frysta)
Gör så här
-
1
Kör mjöl, socker och smör till en smulig deg i mixern.
-
2
Tillsätt äggulan och kör ytterligare i ett par sekunder tills det precis bildar en boll. Låt degen vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 175°. Hacka mandeln.
-
3
Kavla ut degen på mjölat bakbord och ta ut hjärtan, i olika storlekar, med pepparkaksformar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla kakorna med ägg och strö över mandeln. Grädda i ca 10 min. Låt svalna.
-
4
Vispa grädde och blanda ner hjortronsylten.
-
5
Varva hjärtan med hjortrongrädde och dekorera med hjortron och gärna en kvist mynta.