Julskinka
Klassiskt recept på julskinka!
Ingredienser
- 1 julskinka (1,5–4 kg)
- 4 matskedar senap
- 1 matsked socker
- 1 st äggula
- ströbröd
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 125 grader. Spola av skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar. Lägg skinkan med svålen upp och utan att svepa in den i folie, på en lagom stor långpanna eller ugnssäker form. Stick in en köttermometer i skinkan så att spetsen hamnar mitt i skinkans tjockaste del. Sätt in skinkan på nedersta falsen i ugnen.
-
2
Ta ut den när termometern visar 70 grader. Då är skinkan saftigast och godast. Ungefärlig tillagningstid är 1-1.5 timme per kg skinka. Låt den svalna något, klipp sedan upp nätet och tag bort nät och svål samtidigt. Skinkan kan även bakas insvept i folie i 175 graders ugnstemperatur.
-
3
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg den avsvålade skinkan på ett ugnsäkert fat. Blanda senap, socker och äggula. Pensla blandningen på skinkan. Sikta eller strö lite ströbröd över.
-
4
Ställ in den i ugnen tills den fått fin färg, ca 15 min. Ös ev. med någon matsked skinkspad under tiden så blir paneringen extra spröd.
Tips
Julskinkan blir extra fin om du garnerar den med hela nejlikor.