Lyxig tomtegröt (den ultimata risgrynsgröten)

Lyxig tomtegröt (den ultimata risgrynsgröten)

Risgrynsgröt är ett måste på julaftons morgon! Så här gör du en underbar gammaldags tomtegröt! För att risgrynsgröten ska bli extra lyxig gäller det att koka den med både smör och grädde, precis som det ska vara. Använd gärna en tjockbottnad kastrull för att undvika att gröten fastnar i bottnen. Prova gärna att äta och servera med träslevar. Glöm inte att ställa ut en tallrik med gröt till tomten…

Om du ska göra Ris à la Malta så brukar man ha vaniljstång i stället för kanelstång i gröten. Du hittar recept på Ris à la Malta här.

Portioner/mängd: 4 portioner
Tillagningstid: 50min

Ingredienser

  • 3 deciliter vatten
  • Ca 0,5 tesked salt
  • 2-3 matskedar smör
  • 2 deciliter rundkornigt ris
  • 6 deciliter mjölk (röd)
  • 2 deciliter vispgrädde
  • 1-2 st kanelstång

Gör så här

  • 1

    Fräs grötriset i smöret i någon minut. Tillsätt vatten och ca hälften av saltet och koka upp. Koka 5-10 min tills det tjocknar.

    Fräs riset i smöret

    Grötris och smör i gryta

  • 2

    Späd med mjölk och grädde, några deciliter i taget. Lägg i kanelen. Småkoka risgrynsgröten på svag värme under lock ca 40 min tills den tjocknar. Rör om i gröten då och då. Smaka av och känn efter om det behövs mer salt.

    Mjölk tillsätts till risgrynsgröt

  • 3

    Ta upp kanelen. Servera gröten rykande varm (gärna med en fin träslev) med kall mjölk, socker eller äppelmos och kanel.

    Lyxig tomtegröt/risgrynsgröt
    Lyxig tomtegröt i gryta

Tips

Lägg till en vaniljstång om du ska göra Ris a la Malta.

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

44 Kommentarer

  1. Efwa skriver:

    Vid 56 års ålder har jag numer upparbetat ett kraftigt risgrynsgrötsberoende 😳 Jag kokar var o varannan vecka och bara njuter, man pratar ju om ”comfortfood”, den här gröten lindrar nästan allt och skickar mig in i gröthimlen! Fantastiskt gott 😍

  2. Linda skriver:

    Tack för detta receptet, klart bästa/godaste gröten 👌🏻
    Har blivit flera omgångar denna julen

  3. Dick Englund skriver:

    Supergod gröt, doftar gott i köket då man smörfräser riset. En favorit flera gånger om året. Jag brukar ha en hel tesked salt i gröten.

  4. Madeleine skriver:

    Lägg gärna till ett recept på saftsås. Bra och ha allt samlat i jultider•

  5. Lotta skriver:

    Bästa risgrynsgröten, har gjort den flera gånger under advent och jul! 🤩

  6. Anna skriver:

    Så god gröt nya favorit här!

  7. Ulrika skriver:

    Vilken fantastiskt god tomte gröt 🤶🏻🧑🏻‍🎄🎅🏻

  8. Annika skriver:

    Detta var riktigt gott!! Och enkelt att göra!

  9. Kim skriver:

    Helt fantastisk gröt.
    Jätte god och så julig i både smak och doft.
    Och enkel att göra.
    En ny favorit till julen.

  10. Anni skriver:

    Jag har gjort gröten två gånger nu. Min blir helt klibbig, inte alls luftig och god. Är typ bara en stor klump.

  11. Inger skriver:

    En riktigt God Jul gröt! Den godaste som jag ätit!

  12. Anna skriver:

    Bästa risgrynsgröten någonsin, tack för tipset att äta med äppelmos, underbart!😋☺️🎄

  13. Johan skriver:

    Låter som ett mycket spännande recept! Ska testas!

    Men jag kommer definitivt inte ta ur kanelen! Den vill ju alla ha på SIN tallrik! 🙂

    Men varför ska man använda lättmjölk (dvs röd)?!?
    – Speciellt som man även har rejält med vispgrädde och smör i?
    Jag tror det går minst lika bra med vanlig standardmjölk på 3% fett. Blir säkert ännu godare!

  14. Helena skriver:

    Blir gröten godast om den görs samma dag eller kvällen innan?

    1. Jultomten skriver:

      Den är nog bäst nygjord. Om den står över natten stelnar den lite så man får ev. späda lite när man värmer den.

  15. Jolanta skriver:

    Godaste gröten jag har ätit.

  16. Pia skriver:

    Av en ren ”Turhändelse” hamnade jag på er otroligt fina hemsida! Jag var ute efter ett speciellt julgröts recept.
    Nu är gröten i grytan, tyvärr utan grädden men den blir nog bra ändå. Nästa gång gör jag på rätt sätt!! Hur som helst, er hemsida är så full av Jul inspiration.
    Och full av recept. Verkligen helt fantastisk. Tusen tack för den positiva upplevelsen, It made my day!! Och snön som singlar ner från era vackra sidor. Ni borde få ett pris för er kreativa hemsida+++++:-)

    1. Jultomten skriver:

      Tack Pia! Kul att höra!🎅😃

  17. Arta Lekaj skriver:

    Jätte gott och lätt att göra 😍💝🌸

  18. Adia Andersson skriver:

    GODASTE gröten jag ätit! Tack för receptet!

  19. Charlotte skriver:

    Går det att göra gröten dagen innan julafton och sen värma på?

    1. Jultomten skriver:

      Absolut, det går bra. Man kan då behöva späda den med lite vatten eller mjölk om den har tjocknat.

  20. Anna skriver:

    Godare än mammas tomtegröt 😋 .
    Godaste gröten nånsin!
    Kommer spara ner receptet, tack ❤️!

  21. Hotakainen Ritva skriver:

    Det godaste gröten jag har ätit 😋

  22. Grötälskaren skriver:

    Följde receptet men lyckades bränna bottnen trots gjutjärnsgryta. Tycker de blir samma resultat att förkoka och sen in i ugnen

  23. Anders skriver:

    Vilken inspiration. Jag har provat att göra gröten med ett riktigt bra sushiris, blev något helt annat då kvaliteten på riset är avgörande.

    Skölj 3 dl ris tills vattnet är rent, låt det ligga i vatten i 60 min.

    Låt en riktigt bra kanelstång sjuda i 15 dl mjölk tillsammans med 1 öppnad vaniljstång där du tagit ur innehållet och lagt i mjölken. 20 min räcker, låt den stå.

    Värm upp 6 dl vatten med 3 teskedar palmblomssocker och 1,5 tesked salt i en kastrull eller gryta med tjock botten.

    Häll ut vattnet från riset och lägg i riset i sockervattnet, sjud tills riset plockat upp det mesta av vätskan.

    Fyll på med mjölken över risblandningen, låt det sjuda kring 100 grader, rör om då och då. När konsistensen känns nästintill klar efter ca 30 min så låt den stå i 15 min utan värme. Låt den svalna något och ät den gärna med vietnamesisk kanel samt en riktigt bra lönnsirap av den mörka sorten.

    1. Tomtemor skriver:

      Jag brukar göra riktigt fin sushi av grötris 🙂

  24. Jonny Johansson skriver:

    Perfekt recept, precis som min farmor gjorde. 👌

  25. Amanda skriver:

    Hur länge håller gröten i kylen?

    1. jultomten skriver:

      Det beror lite på kylen men ungefär 2-5 dagar.

  26. Jasmine Larsarp skriver:

    Byt ut kanelen mot 1 pkt saffran och ni har det absolut godaste recept på julgröt som jag någonsin provat

    1. Katarina skriver:

      Åh! Det måste jag testa! 😊

  27. danne skriver:

    Det blev väldigt salt. Blev tvungen att kasta hela grytan med 4 portioner. Hälften eller en tredjedel så mycket salt är kanske lagom.

    1. jultomten skriver:

      Tack för feedback! Vi ska nog se över saltmängden.

    2. Christina skriver:

      Har precis gjort denna fantastiska julgröt helt enl receptet, och den blev absolut inte för salt, trots att jag hade i hela mängden.
      I receptet står det klart och tydligt att man ska först ta i halva mängden, och sen smaka sig fram.
      Jag dubblade receptet så tog först i en halv tesked. Sen smakade jag av efter all mjölk och grädde var i, då åkte andra halvan i, så totalt en tesked .
      Grädde ”äter” ju salt så absolut inga problem, men har man inte i grädde så kanske resultatet blir annorlunda… 🤷🏼‍♀️

  28. GG skriver:

    Tomtegröten är det enda riktigt heliga på julbordet. Har gjort efter flera olika recept under åren, detta är det bästa!

  29. Linda skriver:

    Super gott! Det här receptet kommer jag använda mig av fler gånger.

  30. Ida skriver:

    Hej!
    Ni har slarvat lite i receptet i avsnitt 1. 😉 Man förstår ju ändå men det ser lite förvirrande ut.

    1. jultomten skriver:

      Tack för tips! Är det något i texten menar du?

    2. Ida skriver:

      Ja, det står ”lägg i riset” men riset är ju redan i grytan :).

  31. Anneli Ighil skriver:

    Toppenrecept på en krämig och god tomtegröt! Tack!

  32. Angelica skriver:

    Tack för ett väldigt gott recept. Gjorde flera omgångar kring förra julen och kokade första gröten nu idag! /Angelica

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra! Vi gör också många omgångar!

  33. Robert Andersson skriver:

    Ser väldigt gott ut!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tomtebrevet