Lyxig tomtegröt (den ultimata risgrynsgröten)

Risgrynsgröt är ett måste på julaftons morgon! Så här gör du en underbar gammaldags tomtegröt! För att risgrynsgröten ska bli extra lyxig gäller det att koka den med både smör och grädde, precis som det ska vara. Använd gärna en tjockbottnad kastrull för att undvika att gröten fastnar i bottnen. Prova gärna att äta och servera med träslevar. Glöm inte att ställa ut en tallrik med gröt till tomten…
Om du ska göra Ris à la Malta så brukar man ha vaniljstång i stället för kanelstång i gröten. Du hittar recept på Ris à la Malta här.
Ingredienser
- 3 deciliter vatten
- Ca 0,5 tesked salt
- 2-3 matskedar smör
- 2 deciliter rundkornigt ris
- 6 deciliter mjölk (röd)
- 2 deciliter vispgrädde
- 1-2 st kanelstång
Gör så här
-
1
Fräs grötriset i smöret i någon minut. Tillsätt vatten och ca hälften av saltet och koka upp. Koka 5-10 min tills det tjocknar.
-
2
Späd med mjölk och grädde, några deciliter i taget. Lägg i kanelen. Småkoka risgrynsgröten på svag värme under lock ca 40 min tills den tjocknar. Rör om i gröten då och då. Smaka av och känn efter om det behövs mer salt.
-
3
Ta upp kanelen. Servera gröten rykande varm (gärna med en fin träslev) med kall mjölk, socker eller äppelmos och kanel.
Tips
Lägg till en vaniljstång om du ska göra Ris a la Malta.
Det blev väldigt salt. Blev tvungen att kasta hela grytan med 4 portioner. Hälften eller en tredjedel så mycket salt är kanske lagom.
Tack för feedback! Vi ska nog se över saltmängden.
Tomtegröten är det enda riktigt heliga på julbordet. Har gjort efter flera olika recept under åren, detta är det bästa!
Super gott! Det här receptet kommer jag använda mig av fler gånger.
Hej!
Ni har slarvat lite i receptet i avsnitt 1. 😉 Man förstår ju ändå men det ser lite förvirrande ut.
Tack för tips! Är det något i texten menar du?
Ja, det står ”lägg i riset” men riset är ju redan i grytan :).
Toppenrecept på en krämig och god tomtegröt! Tack!
Tack för ett väldigt gott recept. Gjorde flera omgångar kring förra julen och kokade första gröten nu idag! /Angelica
Kul att höra! Vi gör också många omgångar!
Ser väldigt gott ut!