Lyxig tomtegröt (den ultimata risgrynsgröten)

Lyxig tomtegröt (den ultimata risgrynsgröten)

Risgrynsgröt är ett måste på julaftons morgon! Så här gör du en underbar gammaldags tomtegröt! För att risgrynsgröten ska bli extra lyxig gäller det att koka den med både smör och grädde, precis som det ska vara. Använd gärna en tjockbottnad kastrull för att undvika att gröten fastnar i bottnen. Prova gärna att äta och servera med träslevar. Glöm inte att ställa ut en tallrik med gröt till tomten…

Om du ska göra Ris à la Malta så brukar man ha vaniljstång i stället för kanelstång i gröten. Du hittar recept på Ris à la Malta här.

Portioner/mängd: 4 portioner
Tillagningstid: 50min

Ingredienser

  • 3 deciliter vatten
  • 0,5-1 tesked salt
  • 2-3 matskedar Svenskt smör
  • 2 deciliter rundkornigt ris
  • 6 deciliter mjölk (röd)
  • 2 deciliter vispgrädde
  • 1-2 st kanelstång

Gör så här

  • 1

    Fräs grötriset i smöret i någon minut. Tillsätt vatten och salt och koka upp. Lägg i riset och koka 5-10 min tills det tjocknar.

    Fräs riset i smöret

    Grötris och smör i gryta

  • 2

    Späd med mjölk och grädde, några deciliter i taget. Lägg i kanelen. Småkoka risgrynsgröten på svag värme under lock ca 40 min tills den tjocknar. Rör om i gröten då och då. Smaka av och känn efter om det behövs mer salt.

    Mjölk tillsätts till risgrynsgröt

  • 3

    Ta upp kanelen. Servera gröten rykande varm (gärna med en fin träslev) med kall mjölk, socker eller äppelmos och kanel.

    Lyxig tomtegröt/risgrynsgröt
    Lyxig tomtegröt i gryta

Tips

Lägg till en vaniljstång om du ska göra Ris a la Malta.

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

1 Kommentarer

  1. Robert Andersson skriver:

    Ser väldigt gott ut!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *