Lyxig tomtegröt (den ultimata risgrynsgröten)

Lyxig tomtegröt (den ultimata risgrynsgröten)

Risgrynsgröt är ett måste på julaftons morgon! Så här gör du en underbar gammaldags tomtegröt! För att risgrynsgröten ska bli extra lyxig gäller det att koka den med både smör och grädde, precis som det ska vara. Använd gärna en tjockbottnad kastrull för att undvika att gröten fastnar i bottnen. Prova gärna att äta och servera med träslevar. Glöm inte att ställa ut en tallrik med gröt till tomten…

Om du ska göra Ris à la Malta så brukar man ha vaniljstång i stället för kanelstång i gröten. Du hittar recept på Ris à la Malta här.

Portioner/mängd: 4 portioner
Tillagningstid: 50min

Ingredienser

  • 3 deciliter vatten
  • Ca 0,5 tesked salt
  • 2-3 matskedar smör
  • 2 deciliter rundkornigt ris
  • 6 deciliter mjölk (röd)
  • 2 deciliter vispgrädde
  • 1-2 st kanelstång

Gör så här

  • 1

    Fräs grötriset i smöret i någon minut. Tillsätt vatten och ca hälften av saltet och koka upp. Koka 5-10 min tills det tjocknar.

    Fräs riset i smöret

    Grötris och smör i gryta

  • 2

    Späd med mjölk och grädde, några deciliter i taget. Lägg i kanelen. Småkoka risgrynsgröten på svag värme under lock ca 40 min tills den tjocknar. Rör om i gröten då och då. Smaka av och känn efter om det behövs mer salt.

    Mjölk tillsätts till risgrynsgröt

  • 3

    Ta upp kanelen. Servera gröten rykande varm (gärna med en fin träslev) med kall mjölk, socker eller äppelmos och kanel.

    Lyxig tomtegröt/risgrynsgröt
    Lyxig tomtegröt i gryta

Tips

Lägg till en vaniljstång om du ska göra Ris a la Malta.

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

24 Kommentarer

  1. Charlotte skriver:

    Går det att göra gröten dagen innan julafton och sen värma på?

    1. Jultomten skriver:

      Absolut, det går bra. Man kan då behöva späda den med lite vatten eller mjölk om den har tjocknat.

  2. Anna skriver:

    Godare än mammas tomtegröt 😋 .
    Godaste gröten nånsin!
    Kommer spara ner receptet, tack ❤️!

  3. Hotakainen Ritva skriver:

    Det godaste gröten jag har ätit 😋

  4. Grötälskaren skriver:

    Följde receptet men lyckades bränna bottnen trots gjutjärnsgryta. Tycker de blir samma resultat att förkoka och sen in i ugnen

  5. Anders skriver:

    Vilken inspiration. Jag har provat att göra gröten med ett riktigt bra sushiris, blev något helt annat då kvaliteten på riset är avgörande.

    Skölj 3 dl ris tills vattnet är rent, låt det ligga i vatten i 60 min.

    Låt en riktigt bra kanelstång sjuda i 15 dl mjölk tillsammans med 1 öppnad vaniljstång där du tagit ur innehållet och lagt i mjölken. 20 min räcker, låt den stå.

    Värm upp 6 dl vatten med 3 teskedar palmblomssocker och 1,5 tesked salt i en kastrull eller gryta med tjock botten.

    Häll ut vattnet från riset och lägg i riset i sockervattnet, sjud tills riset plockat upp det mesta av vätskan.

    Fyll på med mjölken över risblandningen, låt det sjuda kring 100 grader, rör om då och då. När konsistensen känns nästintill klar efter ca 30 min så låt den stå i 15 min utan värme. Låt den svalna något och ät den gärna med vietnamesisk kanel samt en riktigt bra lönnsirap av den mörka sorten.

    1. Tomtemor skriver:

      Jag brukar göra riktigt fin sushi av grötris 🙂

  6. Jonny Johansson skriver:

    Perfekt recept, precis som min farmor gjorde. 👌

  7. Amanda skriver:

    Hur länge håller gröten i kylen?

    1. jultomten skriver:

      Det beror lite på kylen men ungefär 2-5 dagar.

  8. Jasmine Larsarp skriver:

    Byt ut kanelen mot 1 pkt saffran och ni har det absolut godaste recept på julgröt som jag någonsin provat

    1. Katarina skriver:

      Åh! Det måste jag testa! 😊

  9. danne skriver:

    Det blev väldigt salt. Blev tvungen att kasta hela grytan med 4 portioner. Hälften eller en tredjedel så mycket salt är kanske lagom.

    1. jultomten skriver:

      Tack för feedback! Vi ska nog se över saltmängden.

    2. Christina skriver:

      Har precis gjort denna fantastiska julgröt helt enl receptet, och den blev absolut inte för salt, trots att jag hade i hela mängden.
      I receptet står det klart och tydligt att man ska först ta i halva mängden, och sen smaka sig fram.
      Jag dubblade receptet så tog först i en halv tesked. Sen smakade jag av efter all mjölk och grädde var i, då åkte andra halvan i, så totalt en tesked .
      Grädde ”äter” ju salt så absolut inga problem, men har man inte i grädde så kanske resultatet blir annorlunda… 🤷🏼‍♀️

  10. GG skriver:

    Tomtegröten är det enda riktigt heliga på julbordet. Har gjort efter flera olika recept under åren, detta är det bästa!

  11. Linda skriver:

    Super gott! Det här receptet kommer jag använda mig av fler gånger.

  12. Ida skriver:

    Hej!
    Ni har slarvat lite i receptet i avsnitt 1. 😉 Man förstår ju ändå men det ser lite förvirrande ut.

    1. jultomten skriver:

      Tack för tips! Är det något i texten menar du?

    2. Ida skriver:

      Ja, det står ”lägg i riset” men riset är ju redan i grytan :).

  13. Anneli Ighil skriver:

    Toppenrecept på en krämig och god tomtegröt! Tack!

  14. Angelica skriver:

    Tack för ett väldigt gott recept. Gjorde flera omgångar kring förra julen och kokade första gröten nu idag! /Angelica

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra! Vi gör också många omgångar!

  15. Robert Andersson skriver:

    Ser väldigt gott ut!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tomtebrevet