Janssons frestelse
”Jansson” är en av de viktigaste rätterna på julbordet för många. Det här är ett recept på en klassisk Janssons frestelse.
Portioner/mängd: 4 portioner
Ingredienser
- 8 st potatisar
- 2 st gula lökar
- 1 burk ansjovis (ca 15 st ansjovisar)
- vitpeppar (nymald)
- 3 deciliter Norrmejerier Vispgrädde
- 4 matskedar ströbröd
- smör (till stekning)
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 200°. Skala och strimla potatisen.
-
2
Skiva löken tunt. Stek löken så att den blir mjuk, men inte får färg, i lite smör.
-
3
Varva potatis, lök och ansjovis i en smord form (spara ansjovisspadet). Peppra.
-
4
Häll på ansjovisspadet och grädden.
-
5
Strö över ströbröd.
-
6
Grädda i ca 40 minuter tills frestelsen fått fin färg.