Ris à la Malta (den ultimata)

Ris à la Malta (den ultimata)

Det här är en av våra absoluta favoriter på julbordet! Så här gör du en äkta Ris à la Malta från grunden. Servera helst med en kompott eller sylt gjord på surkörsbär eller rårörda hallon. Här finns recept på surkörsbärskompott.

Portioner/mängd: 6-8
Tillagningstid: 1h 30min

Ingredienser

  • 2 dl grötris
  • 2-3 msk smör
  • 2,5 dl vatten
  • 0,25 tsk salt
  • 9 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 st vaniljstång
  • 4 msk socker
  • ca 1 msk vaniljsocker
  • 4-5 dl vispgrädde (av bra kvalitet)
  • Ca 500 g surkörsbär (alternativt hallon)

Gör så här

  • 1

    Koka upp vatten, salt och smör i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Lägg i riset och koka ca 8 min tills det tjocknar.

    Risgrynsgröt till Ris à la Malta

  • 2

    Späd med mjölk och grädde. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfrön och lägg i stång  samt frön. Småkoka på svag värme under lock ca 40-50 min. Rör om i gröten regelbundet. Tänk på att gröten inte behöver koka alltför länge eftersom den tjocknar något när den kallnar också.

    Risgrynsgröt till Ris à la Malta

    Risgrynsgrot_vaniljstang

    Risgrynsgröt till Ris à la Malta

  • 3

    Blanda i socker.

  • 4

    Låt kallna. Kyl gärna ner visp + skålen till grädden. Detta bidrar till att grädden får en mycket härlig konsistens.

  • 5

    Vispa grädden lagom tjock och vänd först i ca en fjärdedel av den. Vänd ner resten av grädden, lite i taget för att behålla fluffigheten. Kyl helst i några timmar innan servering.

  • 6

    Servera med ljummen körsbärskompott alternativt rårörda hallon.

    Ris à la Malta med surkörsbär

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

Posta en kommentar

E-postadressen publiceras inte.

Simple Feast