Traditionell Julsill
Recept på klassisk inlagd sill.
Portioner/mängd: Ca 6 portioner
Ingredienser
- 2 st salta sillar
- 1–2 röda lökar
- 1 st morot
- 2–3 lagerblad
- 10 st vitpepparkorn
- 10 st kryddpepparkorn
- 5 st kryddnejlikor
- 1 liten bit pepparrot
- 1 deciliter ättikssprit (12 %)
- 2 deciliter vatten
- 1,5 deciliter strösocker
- 2 matskedar gula senapsfrön
Gör så här
-
1
Rensa sillen noga. Lägg den i blöt i rikligt med kallt vatten i ca 12 timmar. Byt vatten efter några timmar.
-
2
Blanda samtliga ingredienser till lagen och koka upp. Ställ för att kallna. Skala lök, morot och pepparrot. Skär i tunna skivor.
-
3
Ta upp sillen och torka av den. Skär den 2-3 cm breda bitar. Varva sillen med grönsakerna och kryddorna i en snygg burk. Häll på lagen. Låt stå i kylskåp i minst 2 dygn innan den äts