Mjuk pepparkaka med lingon (ultimata receptet)

Mjuk pepparkaka med lingon (ultimata receptet)

Här är det ultimata receptet på mjuk lingonpepparkaka! Det gäller att hitta rätt proportioner av ingefära, kanel, kardemumma och nejlika. Smakerna kommer fram mer efter att kakan har svalnat. Tänk på att röra ner ingredienserna ganska försiktigt. Om smeten vispas blir kakan segare och inte lika luftig. Tänk också på att inte öppna ugnsluckan under åtminstone de första 20 minuterna.

Portioner/mängd: 1 mjuk pepparkaka (lagom till en form på ca 1,5 liter)
Tillagningstid: 45min

Ingredienser

  • 100 g smör (smält)
  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl gräddfil (eller yoghurt)
  • 2,5 tsk kanel
  • 1,5 tsk ingefära (mald)
  • 1,5 tsk kardemumma (mald)
  • 1 tsk nejlika (mald)
  • 180 gram (3 dl) vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver (undvik ekologiskt då det jäser sämre)
  • 1 dl rårörda lingon (eller lingonsylt)
  • florsocker till garnering + formen
  • vaniljsocker (till formen om man vill)

Gör så här

  • 1

    Sätt ugnen på 175˚C varmluft (alternativt ca 180-190 ˚C över- och undervärme).

  • 2

    Rör ihop 1 dl frysta lingon med ca 2-3 msk socker och ställ åt sidan. Alternativt kan du tillsätta lingonen frysta till smeten på slutet för ett lite syrligare inslag.

  • 3

    Smörj och mjöla en bakform. Ett tips är att smälta smöret och pensla i formen. Blanda lite mjöl, florsocker och/eller vaniljsocker och häll i formen så att det täcker överallt. Banka ur överflödigt mjöl/florsocker.

  • 4

    Smält smöret och låt det svalna.

  • 5

    Blanda mjöl och bakpulver väl i en separat skål.

  • 6

    Vispa upp ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt gräddfil.

  • 7

    Rör (vispa ej ) ner kryddorna, lingon (eller lingonsylt) och sikta ner mjöl- & bakpulverblandningen och vänd ner försiktigt i smeten. Tillsätt till sist smöret. Det gäller att försöka hålla smeten luftig.

  • 8

    Häll upp pepparkakssmeten i den smorda formen och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 min. Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna. Testa med sticka för att se att kakan är klar! Alternativt med termometer, vid 98˚C är kakan klar.

  • 9

    Ta ut och låt den mjuka pepparkakan svalna lite i formen. Då håller den ihop bättre när den stjälps upp. Servera och garnera gärna med några lingon och/eller en klick lingongrädde (grädde vispad med lite lingonsylt).

    Så här ser den ut i andra formar:

    Mjuk pepparkaka med lingon

     

    Mjuk pepparkaka med lingon

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

64 Kommentarer

  1. Sigge Lennstrand skriver:

    Lätt att baka hopas den blir godkänd av familjen

  2. Yvonne skriver:

    Kakan blev perfekt, kanon recept väldigt god.

  3. Sigrid skriver:

    Hej,

    Kommer kakan fortsätta hålla sig fluffig om man gör muffins av smeten istället? Är lite orolig att de kommer sjunka ihop då mina muffins är gjorda i en mindre muffinsform. Jag vill ju inte att de ska bli kompakta…

    Tack på förhand!

    1. jultomten skriver:

      Vi har inte provat detta, men glöm inte att anpassa tiden osv. för muffins. I teorin borde det ju fungera bra!

    2. Sigrid skriver:

      Jag ska prova i helgen och så uppdaterar jag er alla hur det gick så ni vet 🙂

  4. Lolibiba els skriver:

    Ser gott ut

  5. saga skriver:

    åt upp halva smeten hi hi hi hi hi.

  6. Cornelia skriver:

    Hej! Vill baka denna, men har pepparkakskrydda hemma. Tror ni det funkar?

    1. jultomten skriver:

      Hej Cornelia! Pepparkakskrydda brukar innehålla ungefär samma kryddor så det fungerar. Dock inte med samma proportioner.

  7. Maria skriver:

    Detta är verkligen den bästa mjuka pepparkakan! Så god!

  8. Verone skriver:

    Underbar Kaka ! Så god att jag bakade den nu i sommar Hade gjort vinbärssylt och det passade bra i kakan det med .

  9. Christina Hallström skriver:

    Alla vill ha en sån här supergod kaka. Har bakat 15 på beställning .

    1. jultomten skriver:

      Wow, kul att höra!

  10. Carina Lind skriver:

    Den godaste mjuka pepparkakan som jag har gjort!

  11. Anneli skriver:

    Det var den mest underbara mjuka pepparkaka jag någonsin ätit. Jag åt något största biten själv, men var så himla god och trots att jag är blind så funkar ju receptet superbra. Tror att det beror på den noggranna beskrivningen. Har ett underbart nytt bak år

  12. Kristina Nilsson skriver:

    Den bästa mjuka pepparkakan jag har gjort enlig mina närmaste och jag själv. I dag har jag gjort en till
    efter mycket tjat

    Tack för en jätte god kaka.
    Kristina

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra!

  13. Nissen i vest skriver:

    Hei fra Norge! Er det vanlig å servere vaniljeis til denne? Eller glasur (frosting) med kremost og melis/florsukker?

    1. jultomten skriver:

      Hej från Sverige! Det är inte så vanligt med vaniljglass till men däremot glasyr. Annars kan du prova med lingongrädde! Vispa grädde och blanda i lite rårörda lingon eller lingonsylt.

  14. Julia skriver:

    Hej, ska prova att baka denna idag, fm 23:e, och ätas imorgon. Håller den sig saftig eller bör jag baka den samma dag som den ska ätas?

    1. jultomten skriver:

      Den är nog allra bäst samma dag men håller sig ganska bra!

  15. Marita skriver:

    Jösses Amalia vilken saftig god kaka det blev, den godaste ever
    Den gick åt i ett nafs så det blir till att baka en ny
    Jag gjorde enligt receptet och den var klar efter 38 minuter i varmluft.
    Tack för ett fantastiskt bra recept

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra!

  16. Eva Wernersson skriver:

    hade bara pepparkaks kryddor hemma…så det blev en påse (7 tsk) blev så gott

  17. Malin skriver:

    Hej. Jag undrar om det går bra att använda färdig lingonsylt? Är det 1 dl som gäller då oxå?

    1. jultomten skriver:

      Ja, det går bra med 1 dl vanlig lingonsylt!

  18. Gun Tottie skriver:

    Hej! Vilken underbar pepparkaka!

    Går den bra att frysa?
    Med varma hälsningar Gun

    1. jultomten skriver:

      Absolut, den går bra att frysa!

  19. Rasmus skriver:

    Jättegod, vilket bra recept!

  20. Marlene skriver:

    Alla kryddorna sansas till en himmelsk enhet accompanjerade av den syrliga lingonsylten. Florsockret tillsammans med lite mjöl är hädanefter mitt bästa sätt att smörja formen. En godare julkula får man leta länge efter, men jag tror inte man hittar någon
    Marlene

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra! Ja, det är verkligen en julhöjdare!

  21. Helena skriver:

    Hej! Ska man alltså frysa sylten först?

    1. jultomten skriver:

      Nej, sylten behöver inte frysas innan! Lycka till!

  22. Ida skriver:

    Hej!
    Jag tänkte göra små mini mjuka pepparkakor i individuella formar (typ muffinsize). Hur länge bör dom vara i ugnen då så dom inte blir torra? Ngn som testat?

  23. Anna Lynx skriver:

    Jag hade ingen gräddfil, tog färskost istället å hade egengjord Lingonsylt. Herregud, godaste kaka jag gjort! Tack

    1. jultomten skriver:

      Underbart!

    2. Stina skriver:

      Hej, färskost … lika mycket? Måste prova !

  24. Josefine skriver:

    Wow vilket kanonbra recept! Riktigt mjuk och saftig pepparkaka och trevligt med lingon i. Extra gott att ”bröa” formen med florsocker. Kommer göra fler gånger, definitivt!

    1. jultomten skriver:

      Kul att du också gillar det!

  25. Marianne skriver:

    Jättebra recept. 40 min 175 grader i min varmluftsugn var perfekt.

  26. Björn skriver:

    Hej, ser att det är fler än jag som behövde ca 10 min längre tid i ugnen. Misstänkte att 30-35 min var för kort så provade med sticka. Vid 45 min i 185° blev den bra.

  27. Pernilla skriver:

    Supergod, aldrig använt Florsocker tidigare till att ”bröa” formen med tidigare, men vad gott det var!
    Nu har jag den i ugnen igen, den ska ätas i morgon på Julafton!.
    God Jul 🙂

  28. Eva skriver:

    En jättegod pepparkaka.Hade kakan 10 min. längre i ugnen. Lätt att göra, kommer att göra den fler gånger

  29. Emma skriver:

    Hej,

    Undrar bara om det stämmer att kakan bara ska upp till 98 grader? Testade med termometen efter 25 minuter och då visade den 170 grader, men när jag testade med stickan var den helt kladdig så fick sätta in den igen.

    Annars superbra recept, tack för det!

    1. jultomten skriver:

      Hej Emma! Kul att du gillar receptet! Ja, kolla så att din termometer inte visar Farenheit möjligen? Ofta ska det vara ca 98 grader på den här typen av kakor och bröd.

  30. Eva skriver:

    Min kaka behövde 10 minuter till i ugnen. Annars ett härligt gott recept.

  31. Lina skriver:

    Ett bra grundrecept men upplevde kakan som lite smaklös. Dubblade kryddningen och ökade även på kanelen gånger tre. Blev kanon god andra gången! Så julig!

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra! Tänk på att den smakar mer när den har svalnat också.

  32. Alexandra skriver:

    Gjorde denna med glutenfri mjölmix, annars följde jag receptet till punkt och pricka.
    Kakan ramlade isär och det blev i särklass det sämsta jag någonsin bakat. Bara att slänga.
    Rekommenderas ej för glutenintoleranta.

    1. jultomten skriver:

      Jaha, vad synd! Då verkar den inte fungera att baka med glutenfri mjölmix…någon annan kanske har erfarenhet av hur man ska göra för att lyckas med glutenfri?

    2. Caroline skriver:

      Hej
      Jag hade tänkt att prova https://www.arla.se/recept/glutenfri-sockerkaka/ och bara sätta till pepparkaks kryddor och lite lingon. Bli spännande och se om det funkar. 🙂

      Tack för en härlig julig blogg.
      God jul!

    3. Nathalie skriver:

      Synd att det inte funkade för dig. Problemet med glutenfritt är att det gör som det vill, man kan göra samma recept två gånger på rad med helt olika resultat. Min kaka tycker jag blev god. Använde 1,5 dl Lailas gula glutenfria mjölmix och 1,5 dl av sempers finmix.

  33. Saga Edlund skriver:

    Ska det inte vara bakpulver eller bikarbonat i den?

    1. jultomten skriver:

      Jo, 2 tsk, står i receptet.

  34. Marianne Herrmann skriver:

    Supergod och relativ lätt att baka.Min man var begeistrad och det blev vår goda 1:adventskaka i dessa svåra och tragiska pandemitider!

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra! Vi älskar också denna pepparkaka!

  35. Helena skriver:

    Om man inte har varmluftsugn, vilken temperatur ska man då ha om man använder över och undervärme

    1. jultomten skriver:

      Då ska det funka med ca 180-190˚C. Hoppas att baket blir lyckat!

  36. Agneta skriver:

    Ska det verkligen vara 2 till 3 dl socker i lingonen? Kakan kommer då att innehålla 5 dl socker, är inte det m5cket till en kaka på 2 ägg? Eller har jag missförstått?

    1. jultomten skriver:

      Det ska vara 2 till 3 matskedar till lingonen! Nu är det uppdaterat, vi ber om ursäkt. Tack Agneta för att du uppmärksammade det!

  37. Camilla skriver:

    Mycket god julbaka. Testade att göra en idag. Bytte ut gräddfil mot yoghurt och tog lite mindre socker. Saftig och god och mycket julsmak. Jättebra recept

  38. Annie Gullarve skriver:

    Hej! Bytte ut gräddfilen mot 1 dl creme fraiche och 0.5 dl grädde eftersom jag inte hade gräddfil så den blev supersaftig. Tog också råkade teskedar kryddor som utmaning. Det blev väldigt mycket jul i den här kakan med fint grundrecept.

    1. jultomten skriver:

      Låter som en bra idé att prova med creme fraiche i stället för gräddfil! Kul att den blev smaskig och saftig!

  39. Margurite Björk skriver:

    Sååå god! Bytte dock ut gräddfilen mot grädde då jag inte hade någon gräddfil hemma! Men blev Såå god. Bra avvägt med kryddorna . Super. ❤️❤️❤️

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.