Mjuk pepparkaka med lingon (ultimata receptet)

Mjuk pepparkaka med lingon (ultimata receptet)

Här är det ultimata receptet på mjuk lingonpepparkaka! Det gäller att hitta rätt proportioner av ingefära, kanel, kardeumma och nejlika.

Portioner/mängd: 1 mjuk pepparkaka
Tillagningstid: 45min

Ingredienser

  • 100 g smör (smält)
  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl gräddfil
  • 2 tsk kanel
  • 1,5 tsk ingefära (mald)
  • 1 tsk kardemumma (mald)
  • 1 tsk nejlika (mald)
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl rårörda lingon (eller lingonsylt)
  • florsocker till garnering + formen
  • vaniljsocker (till formen om man vill)

Gör så här

  • 1

    Sätt ugnen på 175˚C varmluft.

  • 2

    Rör ihop 1 dl frysta lingon med ca 2-3 dl socker. Alternativt värm på lite för att det ska gå snabbare. Ställ åt sidan.

  • 3

    Smörj och mjöla en bakform. Ett tips är att smälta smöret och pensla i formen. Blanda lite mjöl, florsocker och/eller vaniljsocker och häll i formen så att det täcker överallt.

  • 4

    Smält smöret och låt det svalna.

  • 5

    Blanda mjöl och bakpulver väl i en separat skål.

  • 6

    Vispa upp ägg och socker vitt och poröst. Tillsätt sedan det smälta smöret, gräddfil, kryddor, lingon och till sist mjöl- & bakpulverblandningen.

  • 7

    Häll upp pepparkakssmeten i den smorda formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 min. Testa med sticka!

  • 8

    Ta ut och låt den mjuka pepparkakan svalna lite i formen. Då håller den ihop bättre när den stjälps upp.

    Så här ser den ut i mindre form:

    Mjuk pepparkaka med lingon

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

Posta en kommentar

E-postadressen publiceras inte.