Spenat- och purjopaté med fräsch tomatsallad
En vegetarisk paté gjord på spenat och purjolök! Serveras med tomatsallad.
Portioner/mängd: 4–6 portioner
Ingredienser
- 2 st purjolökar
- 375 gram bladspenat (fryst)
- 0,5 tesked muskotnöt (mald)
- 2 teskedar salt
- 5 deciliter matlagningsgrädde
- 4 st ägg
- 1,5 deciliter Västerbottensost (riven)
- 6 st gula tomater (Går även med en ask gula cocktailtomater)
- 1 st granatäpple
- 0,5 deciliter bladpersilja
- ½ röd chilifrukt
- 1 st röd lök
- 2 matskedar citronjuice
- 1 matsked rapsolja
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 200°. Smörj en aluminiumform. Skölj och separera alla purjolöksblad från varandra. Tina och krama vätskan ur spenaten.
-
2
Blanda grädden med ägg, ost, och kryddor. Fyll botten på formen med purjolöksblad och fyll på med gräddblandning. Varva spenat och gräddblandning tills formen är fylld.
-
3
Baka i vattenbad i cirka 1-11/2 timme. Låt patén svalna.
-
4
Skär tomaterna i tjocka skivor och plocka ur kärnorna ur granatäpplet. Rensa chilin från kärnor och skär den och löken i tunna ringar.
-
5
Lägg upp allt på ett fat och pressa över citron och ringla på lite olja. Salta, peppra och dekorera med bladpersilja.