Julen och julfirandets historia

Julen och julfirandets historia

Ordet jul

Ordet jul är besläktat med fornisländska och fornengelska. I norra England talar man fortfarande i lite ålderdomliga sammanhang om ”yule”, som möjligen är ett arv från vikingarnas framfart där. När vi höjer våra ölglas och önskar varandra ”God jul” är det en obruten tradition ända från hednisk tid, även om det då var dryckeshorn som lyftes. Det kallades ”att dricka in julen.”

Jultraditionen skapas

I dagens julfirande finns traditionella inslag från långt tillbaka i tiden. Under katolsk medeltid infördes det kristna julfirandet i vårt land och började då firas under samma period som den hedniska julen tidigare firats. Det var då vi började äta lutfisk som från början ingick i julfastan, vilken varade under advent och avslutades på julaftons kväll då man äntligen fick smaka och njuta av den goda köttmaten. Till julen hörde förr som nu att man skulle vara extra snäll och givmild. Man hörde av sig till varandra på olika sätt med julgåvor och hälsningar.

Dagens julfirande

Vår tids längtan efter en gammaldags jul är en förening av det gamla bondesamhällets julfirande och den borgerliga julen i staden vid sekelskiftet. Det blir en slags blandning av julbrasor och julhalm, ett braskande borgerligt julbord, överdådiga granar och mängder av julklappar och julpynt.

Källa:

Nordiska Museets logotyp

Stor & Liten

1 Kommentarer

  1. Ellen skriver:

    Hej tomten jag önskar mig ett brev till hogwarts men det kanske är för mycket så jag vill nog ha en lego bil som går jätte snabbt

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *