Julfilmer

Julfilmer

Här har vi samlat julens bästa filmer!

Varje jul visas en massa filmer med jultema på TV. De finns förstås också att streama eller ladda ner. En julfilm kan även vara en uppskattad julklapp.

En julberättelse (A Christmas Story)

1983

Det är jul och det finns bara en sak på Ralphie Parkers önskelista i år: ett alldeles speciellt luftgevär. Men det finns många hinder i vägen för att hans önskan ska slå in eftersom varje vuxen som han konfronterar säger att han kommer att skjuta sig själv eller nåt..Kommer han att få sin julklapp?

Allt jag vill ha i julklapp (All I Want for Christmas)

1993

De två syskonen Ethan och Thora har endast en önskan inför julen. De vill att deras frånskilda föräldrar ska bli tillsammans igen. För att genomföra planerna de har för återföreningen tar de hjälp av tomten och mormor.

Angel in the Family

2004

En gammal änkeman och hans två döttrar ska för första gången på länge fira jul tillsammans och mitt under julen sker ett mirakel som ingen av dem hade kunnat ana. Inte bara att de alla kommer mycket bättre överrens än de gjort på flera år. Utan det stora miraklet är att de får fira jul med en person som de alla har saknat.

Bad Santa

2003

Den här tomten vill inte krama barnen – han vill sätta på deras mammor! Billy Bob Thornton är en jultomte för uthyrning – med annat än snälla barn i tankarna. Han skändar, super och hånskrattar åt allt som julen står för, fast besluten om att: Råna affärerna på julkassan, sätta på de kvinnliga expediterna och att skrämma skiten ur alla ungar. Helt utan tvekan årets värsta helgerån.

Barbie i en julsaga (Barbie in a Christmas Carol)

2008

I denna animerade berättelse som bygger på Dickens klassiska julsaga får vi träffa Barbie i rollen som Eden Starling. Den glamorösa och skönsjungande divan Eden arbetar på en teater i det viktorianska London där hon styr och ställer med de andra artisterna. En dag får de andra reda på att Eden tillsammans med sin malliga katt Chuzzlewit planerar att tvinga alla artisterna på teatern att repetera på julen! Inte ens Edens kostymör och bästa vän Caterine kan få Eden på andra tankar. Det blir istället upp till tre mycket ovanliga julälvor att ta med Eden på en fantastisk resa som öppnar hennes hjärta för julstämningen och glädjen med att ge.

Christmas Vacation ’91

1991

Vi får följa ett antal personer vid St. Moritz skidort över jullovet. Bland de par vars liv korsas är en artist som är på smekmånad med sin andra hustru, en homosexuell man som reser med sin son och hans älskare samt ett snobbigt par från Milano.

Christmas Vacation 2: Cousin Eddie’s Island Adventure

2003

Eddie får sparken precis före jul men eftersom Eddie blivit biten av en laboratorieapa skickar chefen Eddie och hans familj till Söderhavet eftersom han hoppas att det ska hindra att Eddie stämmer företaget. Naturligvis blir det trubbel och Eddie och hans familj blir fast på en tropisk ö.

Die Hard

1988

John McClane är en ensam snut med ynklig tjänstepistol mot tungt beväpnade terrorister som tagit över en skyskrapa. Hans hustru tillhör gisslan som skall ge skurkarna 600 miljoner dollar.

Die Hard 2

1990

En snöig julaftonskväll i Washington har en grupp terrorister intagit en internationell flygplats, med tusentals turister som gisslan. Terroristerna är ett gäng avhoppade kommandosoldater under ledning av en vildsint, blodtörstig officer (WILLIAM SADLER), som har kommit för att rädda en knarkung undan rättvisan. De är förberedda på allt, med ett undantag: John McClane, en ledig polisman som drabbas av en känsla av déjà vu.

Elf

2003

Efter att ha delat ut julklappar i ett barnhem råkarJultomten få med sig bebisen Buddy hem. Buddy växer upp på Nordpolen bland tomtenissarna men han känner sig annorlunda. Han är mycket större än de andra och är inte duktig på att tillverka leksaker. En dag får han reda på sanningen, att han är människa, och beger sig till New York för att leta reda på sin riktiga far.

En förtrollande jul

1985

Julängeln Gideon skickas iväg av Jultomten för att hjälpa Ginny Grainer. Ginny är en cyniker och hon hatar julen. Hon och hennes make och hennes båda barn, Caleb och Abbie, har stött på hårda tider som gör det ännu svårare att tro på någonting som inte går att se. Men genom att låta dem göra ett besök hos självaste jultomten, kan det få Ginny att börja tro på Tomten igen?

Ensam hemma

1990

När Kevins familj åker på semester glömmer de en liten detalj: Kevin!
Den åtta år gamla Kevis McCallister (Macaulay Culkin) har blivit mannen av huset! Kevin tar det kallt och istället för att leta efter sin föräldrar så dekorerar han huset inför julhelgen. Problemet är bara att två tjuvar försöker bryta sig in, Kevin som alltid reagerar mycket kallt, börjar nu att bygga fällor för att välkommna dem!

Ensam hemma 2: Vilse i New York

1992

Denna gången har Kevin hamnat i New York. Helt ensam i en av världens största städer. Tack vare ett kreditkort lyckas han checka in på stadens mest lyxiga hotell och han blir snabbt kompis med de flesta i personalen. En dag hittar han en underbar leksaksaffär och drömmer sig bort från stadens enorma julhysteri. Men lyckan blir snabbt utbytt till rädsla då han upptäcker att de bekanta skurkarna Harry och Marv också hittat till stan och de tänker råna den stora leksaksaffären. Men Kevin finner sig snabbt och planerar hur han ska stoppa tjuvarna.

Ett päron till farsa firar jul

1989

Längtar ni efter en härlig, hemtrevlig gammaldags jul med hela familjen samlad? Det gör Clark Griswold också, men det blir inte riktigt som han hade tänkt sig. Snötäckta tak är hala och kalkon är svårt att laga. När sedan kusinerna från landet dyker upp med familj och husvagn är julefriden ett minne blott.

Fanny och Alexander

1982

I en liten svensk stad får vi följa familjen Ekdahl som domineras av en rik och begåvad änka samt hennes tre söner. Sonen Oscar driver tillsammans med sin fru Emelie den lokala teatern. Paret har två barn; Fanny och Alexander. Då Oscar drabbas av en tidig död, gifter sig hans änka med biskopen i staden och flyttar till hans spartanska och stränga hem. Ett helt nytt liv väntar och Alexander, och vi får följa dem och den övriga familjen genom sorg och glädje, ljus och mörker i Bergmans hyllade film. Fanny och Alexander är filmen som tog världen med storm. Den har vunnit otaliga priser som Oscar, Golden Globe, Guldbaggar, BAFTA Awards och pris vid filmfestivalen i Venedig.

Fred Claus

2007

En saga du aldrig hört förut! En rolig och varm komedi om Fred Claus, jultomtens bror, och totala motsats. Efter att ha vuxit upp i helgonlika Nicks skugga har Fred blivit en surpuppa som tappat tron på julen. En magisk decemberdag flyger Fred norrut (förstaklass med ren) och upptäcker att Nick är i knipa: en beräknande effektivitetsexpert har bestämt sig för att lägga ner julen för gott! Räkna med slädvis av skratt när Fred försöker rädda julen och samtidigt blir påmind om värdet av sin familj.

Ha en Shrektigt god jul

2007

Julgranen är inte det enda gröna i den här nya julklassikern. Shrek är tillbaka och försöker komma i julstämning. Efter att ha lovat Fiona och barnen en oförglömlig jul blir han tvungen att ta en snabbkurs i julfirande. Men precis när han tror att han har ordnat allt för ett stilla familjefirande bestämmer sig Åsnan, Mästerkatten i stövlar, pepparkaksgubben Gingy och resten av gänget för att invadera festen. Ha en Shrektigt god jul är den bästa julsagan som aldrig tidigare har berättats. Inte förrän nu.

I jultomtens verkstad

1932

Det är en dag kvar till juldagen och tomten och hans nissar förbereder sig för utdelningen av julklappar. Tomtens säck fylls genom att leksakerna marscherar in i den. Kortfilmen visas varje julafton i SVT.

Jack Frost

1998

Vad skulle du göra om din snögubbe kom till liv? Och vad skulle du säga om snögubben påstod sig vara din pappa? Musikern Jack Frost får en andra chans att vara den familjefar sonen Charlie saknade innan Jack dog i en bilolycka. Trots den otympliga formen visar sig Jacks nya skepnad vara en utmärkt vän i snöbollskrig, vilda slädjakter och i hockeyträningen! Frågan är bara hur man bäst förklarar för sin mamma och sina vänner att ens far kommit tillbaka som en snögubbe. ”Jack Frost” är en varm komedi för hela familjen, med roliga specialeffekter. Michael Keaton, Kelly Preston och Mark Addy spelar huvudrollerna.

Julfritt (Christmas with the Kranks)

2004

Luther Krank är trött på julkommersen och bestämmer sig för att strunta i att fira jul och istället åka på semester med sin fru. Men när hans dotter i sista sekund bestämmer sig för att komma hem till sina föräldrar över helgen måste han snabbt som ögat ordna till ett traditionellt julfirande.

Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul

1960 (första gången programmet sändes i svensk TV)

Det är åter dags för Kalle Anka och hans vänner att önska tittarna en riktigt god jul. Som vanligt blir det inslag från Tomtens verkstad, en tur med Kalle till djungeln, Snövit och de sju dvärgarna, Ferdinand och Musse Pigg med vänner på camping. Förutom alla de gamla bekanta filmerna blir det som alltid två nyheter.

Kan du vissla Johanna?

1994

Berra är 7 år och saknar en morfar. Det vill säga någon som äter grisfötter, fiskar och trycker en slant i handen när man fyller år. Hans bästa kompis, Ulf, vet var man kan få tag på en: på ålderdomshemmet! Farbror Nils har precis vad som krävs, frånsett att han inte vet hur man är morfar. Men Berra kanske kan lära honom. Och Nils kanske kan lära Berra det han önskar sig allra mest: att vissla…
”Kan du vissla Johanna” är baserad på boken med samma namn av Ulf Stark.

Klappjakten (Jingle All The Way)

1996

Howard är en framgångsrik affärsman. Visst älskar han sin fru och sina barn, men begravd under en hög pappersarbete har han inte tid för någon av dem. Julen nalkas, och för att kompensera sin frånvaro, tänker Howard köpa actiondockan Turbo Man, den mest önskade leksaken för säsongen, till sin son. Men dockorna är på väg att ta slut i affärerna.

Love Actually

2003

Från skaparna av Notting Hill och Bridget Jones Dagbok kommer nu en ny härlig romantisk komedi. En stjärnspäckad biosuccée med fantastisk filmmusik. I Love Actually vävs flera historier och karaktärer samman med en gemensam nämnare – kärleken. Vissa av historierna är romantiska och lyckliga medan andra är sorgliga. De utspelar sig i London veckorna innan jul. När julen väl kommer, har livet för de inblandade förändrats på det mest oväntade sätt. Om du vågar se dig omkring, kommer du att upptäcka att kärleken finns överallt.

Miraklet i New York (Miracle on 34th street)

1994

Susan bor på Manhattan med sin mamma. Julen närmar sig, men trots att Susan bara är sex år gammal, har hon för länge sedan slutat tro på tomten. En inhyrd tomte på ett stort varuhus på Manhattan, på vilket mamman arbetar, påstår att han är den äkta Jultomten…

Nu är det jul igen (The Santa Clause)

1994

Filmdebuterande TV-komikern Allen spelar en stressad, cynisk och frånskild reklamkille som motvilligt får rycka in som ersättare för den äkta tomten. I den här söta gröten finns en hel del mandlar värda att upptäcka – bl a en fantasirik lekfullhet och en sarkastisk humor!

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

1975

Karl Bertil är rödhårig, fräknig och onekligen lik en ung Tage Danielsson. Möjligen är själva historien lite självbiografisk eftersom Tage hade jobbat på posten som grabb och kanske tänkt liknande tankar som Karl-Bertil. Historien i Robin Hood anda att ta från de rika och ge till de fattiga men ändå få bli hyllad som en hjälte med stolta föräldrar, sprider sprider värme och glädje och kanske är det därför berättelsen har blivit så populär. Tages berättarstämma skänker också en trygghet och en värme att njuta av vid juletid.

The Christmas Shoes

2002

En pojke försöker att skaffa nya skor till sin döende mor, en advokat genomlever en äktenskapskris. När deras vägar korsas förändras deras liv för alltid.

The Holiday

2006

En ung amerikanska och en ung engelska bestämmer sig, efter att ha blivit brända av relationer, att byta liv tillfälligt. Det blir en omställning som ingen av dem riktigt kunnat förstå innan. Men framför allt får de båda möjligheten att träffa betydligt trevligare och charmigare män i sina nya respektive länder.

The Nightmare Before Christmas

1993

En mycket fantasifull, välgjord och underbart skruvad animerad huvudsak stop-motion film om pumpakungen Jack Skellington i Halloween Town som är trött på att inget nytt händer i hans monsterfyllda stad. Han tycker julfirandet verkar spännande bestämmer sig för att försöka blanda festligheterna… Ett mästerverk i sin genre, skrivet och inspirerat av Tim Burton!

Tomten är far till alla barnen

1999

Sara bjuder in sina tre tidigare män, deras fruar och deras nya barn att fira julafton tillsammans med sin nye man Janne. Allt för att alla barn ska få uppleva en äkta jul tillsammans med alla sina föräldrar. Med en hel del sprit innanför västen råkar Janne av misstag avslöja för en av gästerna att han låtit sterilisera sig utan att berätta det för Sara, som i sin tur inget högre önskar än att få barn med Janne. Det tar inte lång tid innan alla på festen känner till Jannes lilla anatomiska ingrepp. Alla utom Sara. Vid middagen avslöjar Sara strålande den glada nyheten: hon är gravid! Janne ska äntligen bli pappa!

Vilka är dina favoritjulfilmer?

 

Mer julkul

3 Kommentarer

 1. Carina skriver:

  En julsaga från 1984 är en riktigt fin film tycker jag.

 2. Kristina von Brömsen skriver:

  Krampus (2016) är en av mina favoriter & såklart How the Grinch stole christmas med Jim Carrey

  1. Kristina von Brömsen skriver:

   Polarexpressen höll jag ju på att glömma! Den är ju underbar!!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Julbak, julgodis och julens drycker

Julbaket, julgodiset och juldrycken ska vi inte heller glömma. Julförberedelserna brukar börja med julbak och tillverkning av julgodis, som dessutom är en uppskattad julklapp. Juldryckerna passar inte bara i jul utan hela hösten och vintern. Här finns noga utvalda recept och julens allra godaste smaker samlade.