Julgodisets historia
Det började med äpplen och hasselnötter
Ett populärt inslag i det moderna julfirandet och uppesittarkvällen är tillverkning av julgodis. För 150 år sen var äpplen och hasselnötter det vanliga julgodiset för de allra flesta. Äpplena var hållbara vinteräpplen som mognade sent och hasselnötterna plockade man själv.
Gottebordet
Julens gottebord har en föregångare i det speciella konfektbord som i adlig miljö på 1600-talet avslutade en större middag. Däri ingick nötter, kanderade frukter, blommor och marsipanfigurer. Medan vi idag mest äter marsipan till jul var det på den tiden inte bundet vid någon speciell helg.
Smällkaramellen
På 1870-talet kom julkaramellen eller smällkaramellen av papper med en kristyrbit inuti. Den skulle hängas i julgranen för att sedan smällas och ätas upp under julgransplundringen.
Julgodis av kristyr i granen
Ett annat julgodis som också var avsett att hängas i granen, innan det fick avnjutas var figurer av färglagd kristyr som tillverkades av sockerbagarn. De var de billigaste julkaramellerna.
Dagens julgodis
Till julens godisbord hör bland annat knäck, kola, chokladkarameller, fudge, torkade dadlar, russin och fikon.
Här hittar du en massa recept på julgodis.
Hämtat ur: God Jul! Från midvinterblot till Kalle Anka – Lena Kättström Höök. Nordiska Museets Förlag