Jultomten – vem är han egentligen?

Sankt Nikolaus av Myra (jultomtens förebild)
Sankt Nikolaus av Myra (jultomtens förebild)

Sankt Nikolaus

Den mycket religiöse Sankt Nikolaus var känd för sin givmildhet gentemot fattiga och var ett av de mest populära helgonen under senmedeltiden. Detta återspeglas också i det stora antalet kyrkor och altare som har blivit resta i hans ära.

Enligt legenden ska han bland annat ha räddat tre döttrar till en fattig kristen man från vanära och prostitution genom att tre nätter i rad kasta guldklimpar in genom deras fönster så att de kunde betala sin hemgift och bli bortgifta.

En annan legend berättar hur en värdshusvärd mördade tre pojkar och därefter lade dem i träkar för att salta in dem. Nikolaus fick genom en ängel höra om detta och återuppväckte pojkarna från de döda genom sina böner. I avbilder av Sankt Nikolaus håller han ofta tre guldklimpar eller ett träkar med de tre pojkarna i. Det är genom legenden om de tre pojkarna som Sankt Nikolaus har kommit att förknippas med barn.Nikolausdagen firas flitigt den 6 december, till exempel med presenter till barnen i Holland.

Tomten och jultomten

Det ska också tilläggas att Tomten och Jultomten inte är samma sak även om båda är en förebild för dagens Jultomte. Tomten är ett mytologiskt väsen i skandinavisk folktro. Han höll vakt på gården och ansågs allmänt som snäll, men om man inte gjorde som han ville kunde han ställa till med alla möjliga slags rackartyg.

Jultomten kommer till USA

Den amerikanska versionen av Jultomten, Santa Claus härstammar från den holländska versionen Sinter Klaas som sjömän och bosättare på 1800-talet tog med sig till Amerika.

1 Kommentarer

  1. Annasthasie skriver:

    Tomten i år år önskar jag mig en iPhone 12 pro för jag har aldrig haft en mobil för ut och jag skulle jätte gärna ha en mobil

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.