Julbakets historia

Ingredienser och kryddor till julbak
Ingredienser och kryddor till julbak

Skulle räcka till våren

Efter Lucia var det dags för julens storbak. Under självhushållets tid skulle brödet från julbaket räcka ända till våren. Till jul bakades bröd i många olika former som julgaltar, ”gullhönor” och julbockar.

Ett särskilt fint skådebröd, som legat framme under julen och samlat kraft ur den magiska julnatten, sparades till våren. Då användes det som såkaka och gavs till hästen och plöjaren. Några smulor kunde också hällas i den första plogfåran.

Populärt julbak

Saffransbullar

Bakades redan på 1600-talet, men började förknippas med julen först i slutet av 1800-talet när järnspisen gjorde det möjligt för fler att baka i hemmet.

Pepparkakorna

Bakades till och med på 1500-talet men även de började förknippas med julen på 1800-talet och fick då sina lustiga former.

Mandelmusslor

Krävde ingen järnspis. De kunde gräddas i sina formar på eftervärmen i de stora bakugnarna.

Läs mer om saffransbullarna och lussekatterna

Hämtat ur: God Jul! Från midvinterblot till Kalle Anka – Lena Kättström Höök. Nordiska Museets Förlag

1 Kommentarer

  1. Kerstin Landerhall skriver:

    Vilket trevligt och heltäckande program om julen och alla dess traditioner. Här finns mycket och intressant att få veta om julen!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *