Julbocken och julbocksupptåg

Tomte med julbock (Julkort av Jenny Nyström)
Tomte med julbock (Julkort av Jenny Nyström)

Julbockens roll

Julbockens historia och roll i julsammanhang är något mer diffus. Julbocksupptågen har sina rötter i medeltida Nikolausspel och möjligen även i förhistoriska riter.

I katolska länder brukade en figur utklädd till S:t Nikolaus komma den 6 december med belöningar till de skolbarn som varit flitiga. Han brukade åtföljas av en djävulsfigur i bockgestalt som straffade de olydiga barnen.

Julbocken har även varit julklappsutdelare och han var en populär figur i de olika julupptågen där han hade en framträdande roll.

Oftast var det julbocken eller Judas med pungen som i en säck samlade in det som skänktes. Julbocken var ibland försedd med en tratt mellan käkarna vari brännvinet kunde hällas rakt ner i en kagge som hängde runt halsen så att det kunde sparas till ett senare tillfälle.

Seden lever vidare idag

Än idag lever seden att gå med stjärnan kvar på vissa ställen i Sverige, till exempel i Stockholms skärgård. Staffansvisan och Goder afton, goder afton, båd herre och fru, vi önska eder alla en fröjdefull jul… är gamla visor som sjungits i stjärnupptågen.

Stjärnupptågens stora fantasifulla stjärnor är ursprunget till dagens lysande adventsstjärnor i våra fönster samt den lilla guldstjärna på pinne som luciatågens stjärngossar bär.

Källa:

Nordiska Museets logotyp

1 Kommentarer

  1. Matts Hildén skriver:

    Traditionen med julbock som paketutdelare är åter på modet! https://www.facebook.com/julbocken

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.