Adventsljusstaken

Adventsljusstaken

Det började med en adventsgran

Den svenska adventsljusstakens historia börjar på 1870-talet med en adventsgran på Ersta diakonissanstalt i Stockholm. Förebilden hade hämtats från Kaiserwerths diakonissanstalt utanför Dusseldorf i Tyskland. I adventsgranen tändes sju ljus, ett för varje veckodag, under fyra söndagar. Sju barn fick gå fram och tända varsitt ljus och läsa ett bibelspråk.

Adventljusstaken tar över

På 1920 till 1930-talet konkurrerades adventsgranen ut av adventsljusstaken och adventskransen, en rund ljusstake klädd med lingonris, lummer eller annat grönt. Dessa ljusstakar hade fyra ljus. Adventsljusstaken förekommer numera i de flesta svenska hem men har inte någon tradition utomlands.

Den elektriska adventsljusstaken

Det finns en annan svensk adventsstake som är betydligt mindre brandfarlig – den elektriska adventsstaken. Företaget Philips i Göteborg tillverkade den första 1937. De elektriska ljusstakarna har blivit en enorm succé och finns idag i nästan alla svenska hem, inte bara en utan flera. Den elektriska ljusstaken anknyter till en gammal svensk tradition att låta ljus brinna i fönstren för att lysa upp julottebesökarnas väg till kyrkan.

Källa:

Nordiska Museets logotyp

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Mer om julen