God jul eller god fortsättning?

God jul eller god fortsättning?

När önskar man varandra god jul, god fortsättning och gott nytt år? Ja, när ska man egentligen säga vad? Här reder vi ut begreppen.

 • God Jul och Gott Nytt År sägs från 1:a advent fram till Jul till de man inte träffar innan årets slut
 • God Jul sägs från 1:a advent fram till och med 24 december.
 • God fortsättning (på julen) från 25 dec till 30 december
 • Gott slut kan man säga (på det gamla året) 30 och 31:a december men vissa avråder från detta.
 • Gott Nytt År från tolvslaget på nyårsafton samt 1/1. Det är helt i sin ordning att från den 27 december även säga Gott Nytt År till de du inte kommer träffa innan nyåret.
 • God fortsättning (på det nya året) från 2 januari och fram till och med trettondedag jul. Därefter kan du säga det under hela januari till folk som du inte har mött på ett tag.

8 Kommentarer

 1. Moa skriver:

  God fortsättning på julen som håller på till tjugondag Knut!

 2. Stefan skriver:

  Vad säger man på engelska motsvarande gott slut, god fortsättning på Jul och nya året?

 3. Adam skriver:

  Skit bra info!

 4. LarsR skriver:

  Sedan när brukas detta uttryck innan nyåret infallit? Som född på 50-talet vågar jag påstå att ”god fortsättning” enbart var en hälsning använd EFTER nyår under 1960-tal, 70-tal och 80-tal och att jag började höra det, felaktigt använt från juldagen och därefter, någon gång i mitten av 1990-talet.
  Innan nyåret infaller finns det två hälsningar, ”gott nytt år” och så, mera tätt inpå nyårsafton, ”gott slut” – och; som en pendang till det sistnämnda, efter nyårsafton, detta ”god fortsättning”.
  Vad skulle man önska god fortsättning på innan nyårsafton? Fortsättning på den julhelg – som är över!?!? Julhelgen är ju passerad den 27e december …
  Nej, använda detta uttryck innan nyårsafton är närmast att ses som allt detta felanvändande av ”dem” – ett försök till lite mer välartad svenska, där man istället kör i diket.

  1. Född på 70-talet skriver:

   Håller helt med. Jag blev mycket förvånad när jag blev hälsad god fortsättning härom dagen. God fortsättning på vad? Jag har inte hört denna hälsning användas i mellandagarna tidigare. Sidor som denna skulle kunna göra ett försök att bevara traditioner.

  2. Johan skriver:

   Julen pågår väl till tjugonde dag Knut. Det är god fortsättning alltjämt fram till dess.

 5. Ola skriver:

  Varför avråder vissa från att säga ”Gott slut”?

 6. Farhan skriver:

  Fint! Tack för info

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *