Tjugondag Knut

Tjugondag Knut

Nu är julen slut…

”Tjugondedag Knut dansas julen ut” är ett gammalt talesätt vilket visar att nu är julen slut. Det är dags för julgransplundring med fiskdamm och barn som sjunger unisont ”Nu är glada julen slut slut slut, julegranen dansas ut ut ut …”. Denna tradition är inte lika levande idag som för 50 år sen men den förekommer. Idag knackar barnen i Karlskrona dörr och sopar frenetiskt ut julen klädda till små gummor. I handen har de en korg eller kanna att få godis i. Förr sprang på sina håll Knutsgubbar omkring i gårdarna och tiggde mat och dryck till julens sista lekstuga.

Festligt slut på julen

En mängd lokala variationer finns. I Sydsverige har man sprungit omkring med en docka av halm, kallad Knutsgubben, som satts ut anonymt och ofta med en nidvers där det påpekas att julen är slut. I Gimo i Uppland firar man än idag Knut i ren karnevalsyra med stora masker av papier maché. I Skåne och Danmark håller man Knutsgille med middag och bal och dagen är en i alla avseenden festlig dag.

Knut från Danmark

Knut själv var en dansk prins som knappast blev helgon för sina goda gärningars skull utan snarare för att han hade inflytelserika släktingar. Hans son, kung Valdemar den gode, fick påven att helgonförklara Knut 1169. Knuts dag var länge den 7 januari, den första vardagen efter julen. Men på 1700-talet flyttades Knutsdagen till den 13 januari och så blev denna dag istället julens sista dag.

Källa:

Nordiska Museets logotyp

3 Kommentarer

 1. Stella skriver:

  Fin sida!
  God fortsättning och Gott nytt år!

 2. Inger Engström skriver:

  Min födelsedag!

 3. Tommy skriver:

  Kul sida. Fint med traditioner, det får oss att ta vara på härliga stunder i livet i Paradiset här på Jorden. Och (till nästa) i år igen, kommer han vår gamle vän ty det har han lovat… https://www.morgondis.se/dikter/en-doft-av-var/vinter/

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *