Julblommor

Julstjärna
Julstjärna

Hyacinten

Hyacinten är vi svenskar är rätt ensamma om att uppfatta som en julblomma. I andra länder är den främst en vårblomma, men genom att den drivs inomhus kan den fås att blomma till jul. Växten härstammar från det östra medelhavsområdet och är vår populäraste julblomma.

Julstjärnan

Julstjärnan upptäcktes i början av 1800-talet av den amerikanske diplomaten och amatörbotanisten Joel R. Poinsett i trädgården hos en mexikansk indian. I dag är den Nordamerikas främsta julsymbol. I Sverige slog den igenom på 1960-talet. Egentligen har den små oansenliga gulvita blommor, omgivna av stora blad, som prunkar i rött, rosa eller vitt.

Julbegonian

Julbegonian är en växthusprodukt med ursprung från Afrika och Sydamerika, men det är framför allt i Skandinavien som den blivit till en julblomma och julsymbol. Den blev populär i Sverige på 1930-talet. Idag ligger den på tredje plats i julblommeförsäljningen.

Amaryllisen

Amaryllis är populär både att plantera som lök och att ha som snittblomma. Den finns i många olika varianter och färger och går att njuta av länge. I allmänhet ger en större lök fler blommor. Läs mer om hur du planterar Amaryllisen hos Allt om trädgård: www.alltomtradgard.se/vaxter/lokvaxter-och-knolar/amaryllis-skotsel-odla

Hämtat ur: God Jul! Från midvinterblot till Kalle Anka – Lena Kättström Höök. Nordiska Museets Förlag

1 Kommentarer

  1. Elin skriver:

    Så fina texter!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Mer om julen