Saffransbullar (lussebullar) med vaniljfyllning

Det här kan vara det ultimata receptet på fyllda lussesnurror! Det går bra att utgå från recept utan fördeg också. Ett tips är att dela degen i två och göra hälften vanliga lussebullar och hälften vaniljfyllda lussebullar. Halvera i så fall mängden fyllning nedan. Marsanpulver gör att fyllningen håller ihop bättre och inte rinner ut. Kyl gärna degen (utplattad till en rektangel) tills den är kylskåpskall innan utkavling.
Ingredienser
- 250 gram smör (rumsvarmt)
- ca 1,5 dl strösocker
- 3-4 msk vaniljsocker
- ca 1-1,5 tsk vaniljpulver
- 6 msk marsanpulver
- pärlsocker eller strösocker att strö över eller doppa bullarna i
Gör så här
-
1
Gör degen enligt receptet med fördeg eller enligt det vanliga receptet. Det blir ganska mycket deg så tipset är att dela degen i två delar för att få plats med utkavling. Alternativt gör hälften vanliga lussebullar och hälften fyllda saffransbullar. Glöm inte att halvera mängden fyllning i så fall.
-
2
Rör ihop rumsvarmt smör, socker, vaniljsocker, vaniljpulver och marsanpulver.
-
3
Kavla ut degen (gärna kylskåpskall) till en rektangel ca 60 bred och 30 cm djup. Bred ut fyllningen på degen. Vik dubbelt på längden så att degen blir ca 30×30 cm och kavla igen försiktigt.
-
4
Skär i remsor med pizzaskärare eller kniv och gör snurror. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa enligt degreceptet.
-
5
Grädda i 225 grader över- och undervärme i ca 7-8 min. Pensla med ett ägg uppvispat med 2 msk vatten och en liten nypa salt och strö över pärlsocker. Alternativt pensla med smör och doppa i strösocker eller pudra med florsocker när bullarna svalnat. Du kan också välja att pensla innan gräddning och strö över lite mandelflarn.
Här kan ni se instruktioner på utkavling och hur man snurrar bullarna:
Hej!
Har bakat dina fantastiska lussekatter å nu satt en ny fördeg tills imorgon å då vill jag göra hälften vaniljsnurror.
Går det utan marsanpulver? Har inget!/ Gittan
Bra recept ska baka nästa tisdag