Ultimata lussebullarna (med fördeg)

Ultimata lussebullarna (med fördeg)

Efter över 20 års lussebullsbakande har vi tagit fram det ultimata receptet på lussebullar! De 5 första ingredienserna är till fördegen.

Tips för att lyckas med de bästa lussebullarna någonsin:

  • Använd rumstempererat smör och ägg.
  • Blöt russinen i glögg eller liknande så att de inte blir torra i ugnen.
  • Mortla saffran med lite socker och låt den dra i rom eller konjak för att lösa upp den ännu mer.
  • Knåda degen länge och gör glutentest.
  • Täck degen med plastfolie. Handduken kan dra till sig fukt från lussebullarna.
  • Väg lussebullarna så att de är lika stora och blir jämnt bakade i ugnen.
  • Pensla efter gräddning så att ingen hinna bildas.

Kommentera gärna om du har några fler bra tips!

Portioner/mängd: Ca 40 st lussekatter
Förberedelsetid: 8h 0min
Tillagningstid: 2h 15min

Ingredienser

  • 5 dl mjölk (till fördeg)
  • 1-1,5 g (2-3 påsar) saffran (mortlat med lite socker och 1,5 msk rom eller annan sprit)
  • 40 g jäst (blå)
  • 600 g vetemjöl special (eller annat vetemjöl av bra kvalitet) (till fördeg)
  • 1 msk socker eller vaniljsocker
  • 4 msk russin (+ca 1 dl glögg)
  • Ca 400 g vetemjöl special (eller annat vetemjöl av bra kvalitet)
  • 200 g smör (rumstempererat)
  • 1 st ägg (rumstempererat)
  • 200 g socker
  • 5-10 g salt (0,5-1 tsk)
  • Ägg + 2 msk vatten och en nypa salt till pensling

Gör så här

  • 1

    Rör ut jästen med saffransblandningen, vaniljsocker och lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och mjöl. Rör i några minuter. Låt helst jäsa över natten i kylen. Tänk på att degen expanderar så ha gärna en ganska stor bunke.
    Häll i mjölk i degspadet
    Häll i saffransblandningen
    Tillsätt mjölet till degspadet
    Fördeg
    Plasta in fördegen

  • 2

    Ta ut smör och ägg ur kylen så att de är rumstempererade till nästa dag.

  • 3

    (DAG 2). Koka upp glögg, dra åt sidan och lägg i russinen.

  • 4

    Arbeta in resten av ingredienserna (smör, mjöl, ägg, socker, salt) i fördegen.

  • 5

    Knåda degen ca 20-30 minuter för hand eller 15 minuter i maskin. Gör glutentest.

    Glutentest

  • 6

    Låt degen vila i 30 minuter under plast eller handduk.

  • 7

    Dela i bitar om ca 60 gram. Forma till lussekatter.

  • 8

    Garnera med russinen genom att trycka ner dem en bit så att de inte lossnar när bullarna blir stora i ugnen. Låt jäsa i minst 1 timme.

  • 9

    Grädda i ca 6-7 minuter i nedre delen av ugnen på 220 grader över- och undervärme.

  • 10

    Pensla direkt med ägget uppvispat med vatten och en liten nypa salt. Ta bort bullarna från plåten så att de inte eftergräddas. Frys in så snart bullarna har kallnat.

    Om du ska tina de frysta bullarna så gör det antingen i påsen i rumstemperatur eller i ugnen (ej varmluft!). Micro funkar också om du har kolla och inte kör bullarna för länge.

    Lussebullar

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

12 Kommentarer

  1. Catharina Lundh skriver:

    Kanon. Tack för detta väldigt kul att få bra recept och inte torra bullar…mvh
    Catharina Lundh GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR ⭐

    1. jultomten skriver:

      Ja, vi älskar också dessa lussebullar! GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

  2. Tina skriver:

    Hej.
    Skall fördegen jäsa i rumstemperatur eller i kylen under natten?
    Mvh Tina

    1. jultomten skriver:

      Hej Tina! Den ska med fördel jäsas i kylen under natten. Vi ska förtydliga, tack!

  3. Christina skriver:

    Hej. Vad menas med glutentest ?

    1. jultomten skriver:

      Bra att du frågar! Det är när man testar om degen håller ihop när den stretchas. Du kan se exempel här t.ex. https://www.youtube.com/watch?v=0CFXLJpTPb0

  4. Sussanne skriver:

    Har läst receptet och ska provbaka men hittar ingenstans om vilken temperatur ugnen ska ha.

    1. jultomten skriver:

      220 grader varmluft! Tack för att du meddelar! Vi har precis uppdaterat receptet och missade det.

  5. Monica skriver:

    Vet inte om jag är blind. Men ser inte vad det ska vara för grader på ugnen.

    1. jultomten skriver:

      220 grader, vi uppdaterade det igår så prova att ladda om sidan om möjligt? Lycka till med lussebullarna!

  6. Ann Wilhelmsson skriver:

    Hur länge skall fördegen jäsa om inte i kylen över natt?

    1. jultomten skriver:

      Det beror egentligen på hur mycket jäst man använder. Jäser man över natten kan man faktiskt ta mindre jäst än vad som anges. Så här står det på Saltå Kvarns hemsida:
      30 g för 3 timmar i 20 grader
      30 g för kylskåp över natten
      5 g för ca 15 grader över natten.

      Lycka till!

Posta en kommentar

E-postadressen publiceras inte.