Lussebullar (ultimata, med fördeg)

Lussebullar (ultimata, med fördeg)

Efter över 20 års lussebullsbakande har vi tagit fram det ultimata receptet på lussebullar! De 5 första ingredienserna är till fördegen.

Tips för att lyckas med de bästa lussebullarna/lussekatterna någonsin:

  • Använd rumstempererat smör och ägg.
  • Blöt russinen i glögg eller liknande så att de inte blir torra i ugnen.
  • Mortla saffran med lite socker och låt den dra i rom eller konjak för att lösa upp den ännu mer.
  • Knåda degen länge och gör glutentest.
  • Täck degen med plastfolie. Handduken kan dra till sig fukt från lussebullarna.
  • Flexibel jästid – ge degen extra tid om det är svalare i rummet och om degen inte har jäst upp tillräckligt.
  • Väg lussebullarna så att de är lika stora och blir jämnt bakade i ugnen.
  • Håll koll på bullarna i ugnen eftersom temperaturen kan variera.
  • Pensla efter gräddning så att ingen hinna bildas.

Tänk på att Vetemjöl special kräver mer bearbetning eftersom det innehåller mer protein och gluten. Detta förbättrar jäskraften och ger ett luftigare bröd.

Kommentera gärna om du har några fler bra tips!

Portioner/mängd: 30 st lussekatter
Förberedelsetid: 8h 0min
Tillagningstid: 2h 15min

Ingredienser

  • 5 dl mjölk (till fördeg)
  • 1-1,5 g (2-3 påsar) saffran (mortlat med lite socker och 1,5 msk rom eller annan sprit)
  • 40 g jäst (blå)
  • 600 g vetemjöl special (eller annat vetemjöl av bra kvalitet) (till fördeg)
  • 1 msk socker eller vaniljsocker
  • 4 msk russin (+ca 1 dl glögg)
  • Ca 400 g vetemjöl special (eller annat vetemjöl av bra kvalitet)
  • 200 g smör (rumstempererat)
  • 1 st ägg (rumstempererat)
  • 200 g socker
  • 5-10 g salt (0,75-1 tsk)
  • Ägg + 2 msk vatten och en nypa salt till pensling

Gör så här

  • 1

    Rör ut jästen med saffransblandningen, vaniljsocker och lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och mjöl. Rör i några minuter. Låt helst jäsa över natten i kylen. Tänk på att degen expanderar så ha gärna en ganska stor bunke.
    Häll i mjölk i degspadet
    Häll i saffransblandningen
    Tillsätt mjölet till degspadet

     

    Fördeg till lussebullar

    Fördegen dag 2.

  • 2

    Ta ut smör och ägg ur kylen så att de är rumstempererade till nästa dag.

  • 3

    (DAG 2). Koka upp glögg, dra åt sidan och lägg i russinen.

  • 4

    Arbeta in smör, mjöl, ägg och socker i fördegen, men häll i lite i taget av mjölet. Tillsätt saltet på slutet av knådningen. Degen ska kännas kladdig men släppa någorlunda från kanterna. Det är inte säkert att allt mjöl behövs.

  • 5

    Knåda degen i minst 20-30 minuter för hand eller 15-20 minuter i maskin. Kör långsammare i början. Gör glutentest.

    Glutentest

  • 6

    Låt degen vila i 30 minuter under plast eller handduk.

  • 7

    Häll upp på bakbord, använd gärna degskrapa. Dela i bitar om ca 60 gram. Forma till lussekatter.

  • 8

    Garnera med russinen genom att trycka ner dem en bit så att de inte lossnar när bullarna blir stora i ugnen. Låt jäsa övertäckta i minst 1 timme till dubbel storlek. Jästiden beror bland annat på hur varmt du har i rummet. Undvik luftdrag vid fönster och liknande.

    Lussebullar på plåt

  • 9

    Grädda i ca 6-8 minuter i nedre delen av ugnen på 220 grader över- och undervärme. Temperaturen kan skilja från ugn till ugn så håll gärna koll på bullarna.

  • 10

    Pensla direkt med ägget uppvispat med vatten och en liten nypa salt. Ta bort bullarna från plåten så att de inte eftergräddas. Frys in så snart bullarna har kallnat.

    Om du ska tina de frysta bullarna så gör det antingen i påsen i rumstemperatur eller i ugnen (ej varmluft!). Mikro funkar också om du har koll och inte kör bullarna för länge.

    Lussebullar

Tips

Mortla 1 gram saffran med 1 matsked strösocker och tillsätt ca 2 matskedar konjak eller rom. Häll i en burk med lock och låt dra i minst 30 minuter. Kan stå i månader i kylen.

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

77 Kommentarer

  1. Peter skriver:

    Vilket fantastiskt recept. Tack!
    Det blev dom godaste lussekatterna jag någonsin har bakat och ätit.
    Jag gosade in några nävar med russin i glöggen och slängde in dom i degen också.

  2. DT skriver:

    Hur ska fördegen se ut? Min blev rätt tjock och fast. Borde kanske ha minskat med mjöl till 400g för att den ska vara lösare.

    1. jultomten skriver:

      Den ska vara lite smetig liksom, men sen luftigare när den jäst upp.

  3. Alma skriver:

    Hur länge kan degen jäsa i kylen?

    1. jultomten skriver:

      Svårt att säga någon exakt tid men bortåt 14-16 timmar brukar gå bra. Beror på temperatur i kylen också.

  4. Nihada Nerstrand skriver:

    Kan man hoppa över rom/konjak? Ser fram emot att testa receptet på tisdag

  5. Yidan skriver:

    Hej, jätte detaljet receptet! Men undra varför penslas äggblandning efter gräddning?

    1. jultomten skriver:

      Hej! Den penslas efter så att det inte bildas en hinna. Bullarna blir förhoppningsvis lite blankare då också.

  6. Sara skriver:

    Superrecept! Kan bara rekommendera.

  7. Victoria skriver:

    Seriöst godaste proffsbullarna och jag är ingen erfaren eller duktig bagare. Vi gjorde bullar på 80 g och det vlev mäktigt, håll er till 60 g alla glupskeslukare

  8. Roro skriver:

    Hur många bullar blir det ungefär

    1. jultomten skriver:

      Ca 30 st.

  9. Camilla skriver:

    Japp – detta är det ultimata receptet!! Ganska mycket mer meck än vad jag normalt orkar planera för (mina bak brukar vara ganska spontana) men värt varenda minut! Bullarna blev kriminellt goda!

  10. Una skriver:

    Hej om man inte har tiden att låten den jästa över natten hur ska jag tänka då? Plasta bunken och låta så i 1-2h? Funkar det tro 🙂

    1. jultomten skriver:

      Det bästa är i så fall troligen att köra på ett recept utan fördeg

  11. Karen skriver:

    Älskar detta receptet! Men älskar också när det är extra gott om russin i lussekatterna. Hur gör jag detta för bästa resultat om jag vill ha dem direkt i degen?
    Mch Karen

    1. jultomten skriver:

      Hej Karen! I så fall kan du se till att russinen är blötlagda innan och blanda i dem i slutet av knådningen, bara så att de blandas runt.

  12. Kristina skriver:

    Låter goda! Kan rom eller konjak till saffran ersättas med något annat alkoholfritt, eller ska det vara mer socker då?

    1. jultomten skriver:

      Syftet med alkoholen är att den löser upp saffranet ordentligt. Det borde annars gå bra att mortla med sockret och lite vatten i stället.

  13. Louise skriver:

    Bästa lussebullarna ever!!!!!!
    Oaww vad goda – en fantastisk deg att arbeta med! Många moment- men värd varenda ett! Saltet på slutet riktigt bra. Blandade salt och socker på andra plåten – godare!!! God Advent ️

  14. Hanna skriver:

    Bakade efter detta recept förra året och degen blev magiskt. Ska helt klart göra det i år igen. Samma tillvägagångssätt men minus russin och saffran och med kardemumma borde väl gå att använda till kanelbullar?

  15. Alex H skriver:

    I år ska jag att följa ditt recept och undrar vad jag ska tänka på om jag ska göra saffransknutar med mandelmassa istället för lussebullar?

    1. jultomten skriver:

      Hej Alex! I så fall kanske du kan följa detta receptet, beroende på vad du gör med mandelmassan: https://www.juligen.se/saffransbullar-lussebullar-med-vaniljfyllning/

  16. petra skriver:

    Lussekater became our favorite Swedish pastry right after the first time we tasted them. So thank you so much for sharing this recipe. It’s perfect, and the instructions are very clear. I have made the buns from half amount of ingredients, I even split the egg into halves (the other half is used to brush them in the end :)). Unfortunately, I was not able to find dried saffron, so I used saffron paste – it contained 0.6g saffron/packet, so I used 1 packet, and I let the pre-dough in the fridge for 12h. Each bun was 53 – 54g and I got 19 buns. I left them rise on the tray for 2 hours, and they still got bigger in the oven; they are perfect size for us. They are perfect! So incredibly soft and fluffy, honestly, better than from our favorite bakery. So thank you again. I am pretty sure that thanks to this recipe we will enjoy them even outside of the Christmas season :).

    1. jultomten skriver:

      Wow, we are very happy to hear that you like this recipe for Lussebullar! Even though it’s in Swedish!

  17. Karin skriver:

    Jag gjorde med ”bara” 2 påsar saffran för barnens skull. Jäste i 20 timmar i kyl. Knådade 10 min för hand. Blev jättegott ändå. Obs att katterna växer i ugnen så gör inte för stora. Men det skriver ni ju i receptet, jag orkade dock inte väga alla utan vägde de två första sen gick jag på magkänsla och de blev lite stora.

  18. Eiwor skriver:

    Superbra recept! Saffransbullarna blev saftiga o goda. Lättarbetad deg. En fråga: Går det använda receptet utan saffran och blanda i stötta kardemummakärnor i fördegen och baka vanliga bullar?

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra Eiwor! Vi har också funderat på om det fungerar bra för kardemumma- eller kanelbullar men inte provat än.

    2. Anna skriver:

      Varken min son eller min make äter lussebullar, men jag bakade dem till ett glögghäng med mina kompisar.

      Förresten. Varken min son eller min make ÅT lussebullar. Nu gör de det, men bara de här.

      Så goda!

      PS. Följde receptet minutiöst och fick ut 34 lussekatter. DS

    3. jultomten skriver:

      Kul att höra!!

    4. Linda skriver:

      Det fungerar utmärkt!

  19. Gerd Magnusson skriver:

    Hur kan jag göra denna glutenfri? Om det ens går?

    1. jultomten skriver:

      Ja, du kanske kan kolla upp vad man brukar använda i glutenfria recept och utgå från det. Det blir en helt annan typ av lussebullar då men det kan ju bli gott det med.

    2. Moa skriver:

      Med glutenfria bullar så finns det ingen anledning att knåda en längre tid som exempelvis det här receptet föreslår att knåda i 30 minuter.

      Du knådar degen för att utveckla mer glutentrådar, med ett glutenfritt mjöl finns det inget gluten att utveckla. Du behöver inte göra glutentestet heller, för igen det finns inget gluten att testa.

      Så du behöver bara knåda ihop degen till en jämn deg utan klumpar av mjöl.

      Jag vet att många har olika favoriter av glutenfritt mjöl baserat på vad de ska användas till. För bakning har jag för mig att många gillar att använda de där lådorns med olika glutenfria mjöler blandade, tror de kommer i en gula och blå sort.
      Men tror det är bäst att kolla på just lite glutenfria recept för lussebullar eller bullar och se vad de flesta brukar använda för mjöl.

  20. Susanna skriver:

    Saftiga med mycket saffranssmak. Jag bytte ut sockret mot Nick’s Use like sugar, ökade mängden konjak till 1 dl, ökade mängden saffran till fyra påsar, använde Manitoba cream istället för Vetemjöl Special, samt penslade innan gräddning istället för efter. Resultatet blev kanon.

  21. Sara skriver:

    Hej! Ska man alltså inte jobba med varm degvätska?

    1. jultomten skriver:

      Precis, degen kalljäser!

  22. Jermaine skriver:

    Hej!
    Jag undrade bara om ni skulle rekommenderar att man blandar i russin direkt i degen när man mixar den och isåfall när skulle vara det rätta tillfället att göra detta är det innan man låter den stå över natten eller efter, tack.

    1. jultomten skriver:

      Hej Jermaine! Russinen borde du kunna tillsätta i slutet av knådningen i så fall. Bara så att russinen fördelas runt i degen.

  23. Anna skriver:

    Hej, vilket spännande recept. Jag har en fråga om fördegen. Min tanke var att sätta degen på kvällen och först dagen efter, eftermiddag kväll baka bullarna. Så frågan är kan färdvägen stå ca 20 timmar utan att det påverkar resultatet negativt?

    1. jultomten skriver:

      Hej Anna! Absolut, ungefär så brukar vi också göra!

  24. Daniel skriver:

    Inte ens nära på att vara klara i nedre delen av ugnen på 8 minuter. Mitten av ugnen är nog att rekommendera!

    1. jultomten skriver:

      Ja, ugnars temperatur kan ju skilja ganska mycket! I ditt fall skulle du nog kunna ha haft lite högre temperatur då för att förkorta gräddningstiden.

  25. Karin skriver:

    Hej, tänker baka lussebullar för en gångs skull i år. Funkar denna deg även med fyllning? T ex att kavlas ut och göra snurror av?

    1. jultomten skriver:

      Hej Karin! Absolut, funkar utmärkt. Det är bara att kavla ut och bre på fyllning!

  26. Harald Zetterquist skriver:

    Bästa resultatet nånsin! De vuxna ”barnen” helt besatta av hur fluffiga o saftiga de blev. Körde på rejält länge i bakmaskinen (gammal E-lux) efter förjäsn 6h i rumsluft. Bakade lussekatter, runda bullar m fylln o snurror i form m fylln mandelmassa, vit chokl o smör. Blev 48 st. Penslade efter gräddning (ovant) o svalnade under gladpack. Sen fort i frysen. Tack!
    Harald

    1. jultomten skriver:

      Underbart att höra! Julen kan börja!

  27. Sara skriver:

    Precis bakat färdigt. Tog 2 påsar saffran i fördegen, går antagligen med fördel ta 3 påsar men det hade jag inte hemma. Fördegen vart som någon annan skrivit mycket fastare än vad er bild visar och när jag tog ut den från kylen så hade fördegen tappat all sin jästkraft och det såg ut som att det här nog inte gått vägen. Men jag körde på och det var inget fel på jästen, det jäste upp fint igen. Fick ta i extra mjöl men det är för att min bakmaskin blir varm vid arbete och smälter smöret Vart bra slutresultat. Jag bytte ut 1dl mjölk mot 1dl vispgrädde och tog i 25gr extra smör i degen. Fick ut 30 bullar.

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra att det blev bra! Ja, ev. kan man köra med 3 påsar saffran men vissa påstår att för mycket saffran kan suga åt sig vätska så att bullarna blir torrare? Ett tips är att bearbeta degen ganska länge innan du bestämmer om du behöver mer mjöl. När degen är bearbetad ett tag så börjar den nämligen släppa lättare från kanterna.

  28. Lina skriver:

    Glöm min tidigare fråga, såg att ni redan svarat i tipsdelen

  29. Lina skriver:

    Hej, stämmer det att man ska pensla med ägg efter bullarna varit i ugnen??
    Isåfall hur kommer det sig?
    Tack för svar!

  30. Ronja skriver:

    Hej, min fördeg blev väldigt kompakt, ser dock på bilden att den verkar betydligt lösare än vad min blev. Har följt måtten i receptet (använde dock torrjäst) men ändå blev fördegen så kompakt innan jäsningen.

    1. jultomten skriver:

      Ja, den ska vara ganska degig och inte så lös. Vi har dock aldrig provat att använda torrjäst till fördeg…hoppas att det blir lyckat trots allt!

    2. Margareta skriver:

      Bästa lussebullar någonsin! Väldigt kompakt fördeg men oj så mycket degen sen jäste dag 2. Tog tid att baka – värt varje minut. Fick 31 bullar. Kan gärna göras lite mindre. Superlätt deg att jobba med.

    3. Veronica skriver:

      Jag har fått lära mig att när man bakar med torrjäst ska man läsa receptet typ baklänges. Börja med torrvarorna förutom salt och sen tillsätta vätskor. Ska vätskan värmas så ska den vara lite varmare än när man använder färsk jäst.
      Mvh Veronica

  31. Therese skriver:

    Superbra recept! Degen fick jäsa i kylen i 12h då jag är en sjusovare, men det gick alldeles utmärkt. Bullarna blev otroligt fluffiga och saftiga! Hade önskat att jag hade 3påsar saffran istället för två, men det kan bero på att de jag hade var ett år gamla.

    Ett tips är att låta ”längderna” jäsa några minuter innan de rullas ihop för extra fluff!

    1. jultomten skriver:

      Härligt! Spännande tips med att låta det jäsa lite innan det rullas ihop…

  32. Gittan skriver:

    Läste alla kommentarer å där står på en att ni använt 220gr vanlig ugn med över- å undervärme! Nästa dag står 220gr varmluftsugn!? Vad gäller? Har ingen varmluft!

    1. jultomten skriver:

      220 grader över- och undervärme är troligen bäst! Vi har uppdaterat den gamla kommentaren nedan. Lycka till med bullarna!

  33. Rebecca skriver:

    Har precis gjort fördegen och satt i kylen för jäsning. Undrar dock över konsistensen? Enligt er bild ser den väldigt lös ut, min blev inte alls lika lös… Vägde mjölet så det är rätt mängd! Vad kan det bero på?
    Mvh Rebecca

    1. jultomten skriver:

      Ja, det stämmer att den ser lite lös ut på den bilden! Det är en äldre bild innan vi justerade receptet, men du har rätt i att fördegen ska vara lite tjockare!

  34. Linda skriver:

    Jag är så besviken! Efter en massa jobb med fördeg & allt, jag står dessutom & väger varenda degbit till exakt 60 gram så jag ska få just 40 st lussebullar (jag gör bara en vanlig rund bulle, penslar med ägg för att pärlsockret ska fästa)….
    Jag fick exakt 30 st! Och då var degen helt klart färdigjäst osv.

    Jag använder t o m Manitoba Cream mjölet & kalljäser/långjäser alla mina degar pga min bakmaskin är värdelös och inte klarar av att bearbeta degen så att ert glutennät byggs upp, så därför använder jag numera starkaste mjölet & lång jäsning (minst 12 timmar för att få en normal deg).

    Så vad blir fel när jag bara fick ut 30 st degbitar á 60 gram, inte 40 st som receptet anger?

    Jag följde det till i stort sett till punkt & pricka, är inte så ovan vid att baka och det gick inte att ha i mer mjöl, jag vill inte ha torra lussebullar. Men 5 dl degvätska + 1 ägg som extra vätska + 25 gram jäst och definitivt INTE en deg som behövde jäsa ännu längre….
    Hur får man ut 40 st när de väger 60 gram? SÅÅ värdelös kan inte min köksvåg vara! Med 30 st är jag ju inte ens i närheten… 🙁

    1. jultomten skriver:

      Tack Linda för en bra synpunkt! Det kan ju variera lite beroende på våg och hur noggrann man är med proportioner osv, och det är därför vi skrivit CA 40 bullar, men det stämmer nog att det är närmare 30 än 40. Andra får gärna meddela hur många bullar de får ut här i kommentarerna. Vi ändrar till 30-40 st så länge!

  35. Magdalena skriver:

    Jättegoda och saftiga. Men tiden räckte inte, och det blev ingen färg på dem. Lite degiga alltså. Kan det vara så att ni har varmluftsugn?
    I vår ugn behövdes 9 minuter samt att man växlade upp till övre delen av ugnen för att de inte skulle bli degiga.

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra att bullarna blev goda och saftiga! Vi har kört med över- och undervärme och det kan bero lite på ugnen som sagt var. Våra lussebullar vägde 60 gram styck innan gräddning och om de är större så behöver de förstås lite extra tid i ugnen. Troligen lutar det nog mer åt minst 7 minuter dock. Tack för feedback!

  36. Ann Wilhelmsson skriver:

    Hur länge skall fördegen jäsa om inte i kylen över natt?

    1. jultomten skriver:

      Det beror egentligen på hur mycket jäst man använder. Jäser man över natten kan man faktiskt ta mindre jäst än vad som anges. Så här står det på Saltå Kvarns hemsida:
      30 g för 3 timmar i 20 grader
      30 g för kylskåp över natten
      5 g för ca 15 grader över natten.

      Lycka till!

  37. Monica skriver:

    Vet inte om jag är blind. Men ser inte vad det ska vara för grader på ugnen.

    1. jultomten skriver:

      220 grader, vi uppdaterade det igår så prova att ladda om sidan om möjligt? Lycka till med lussebullarna!

  38. Sussanne skriver:

    Har läst receptet och ska provbaka men hittar ingenstans om vilken temperatur ugnen ska ha.

    1. jultomten skriver:

      220 grader över- och undervärme! Tack för att du meddelar! Vi har precis uppdaterat receptet och missade det.

  39. Christina skriver:

    Hej. Vad menas med glutentest ?

    1. jultomten skriver:

      Bra att du frågar! Det är när man testar om degen håller ihop när den stretchas. Du kan se exempel här t.ex. https://www.youtube.com/watch?v=0CFXLJpTPb0

  40. Tina skriver:

    Hej.
    Skall fördegen jäsa i rumstemperatur eller i kylen under natten?
    Mvh Tina

    1. jultomten skriver:

      Hej Tina! Den ska med fördel jäsas i kylen under natten. Vi ska förtydliga, tack!

  41. Catharina Lundh skriver:

    Kanon. Tack för detta väldigt kul att få bra recept och inte torra bullar…mvh
    Catharina Lundh GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR ⭐

    1. jultomten skriver:

      Ja, vi älskar också dessa lussebullar! GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.