Ultimata lussebullarna (med fördeg)

Ultimata lussebullarna (med fördeg)

Efter över 20 års lussebullsbakande har vi tagit fram det ultimata receptet på lussebullar! De 5 första ingredienserna är till fördegen.

Tips för att lyckas med de bästa lussebullarna någonsin:

  • Använd rumstempererat smör och ägg.
  • Blöt russinen i glögg eller liknande så att de inte blir torra i ugnen.
  • Mortla saffran med lite socker och låt den dra i rom eller konjak för att lösa upp den ännu mer.
  • Knåda degen länge och gör glutentest.
  • Täck degen med plastfolie. Handduken kan dra till sig fukt från lussebullarna.
  • Väg lussebullarna så att de är lika stora och blir jämnt bakade i ugnen.
  • Pensla efter gräddning så att ingen hinna bildas.

Kommentera gärna om du har några fler bra tips!

Portioner/mängd: Ca 40 st lussekatter
Förberedelsetid: 8h 0min
Tillagningstid: 2h 15min

Ingredienser

  • 5 dl mjölk (till fördeg)
  • 1 g saffran (mortlat med lite socker och 1,5 msk rom eller annan sprit)
  • 40 g jäst (blå)
  • 600 g vetemjöl special (eller annat vetemjöl av bra kvalitet) (till fördeg)
  • 1 msk socker eller vaniljsocker
  • 4 msk russin (+ca 1 dl glögg)
  • Ca 400 g vetemjöl special (eller annat vetemjöl av bra kvalitet)
  • 250 g smör (rumstempererat)
  • 1 st ägg (rumstempererat)
  • 200 g socker
  • 5-10 g salt (0,5-1 tsk)
  • Ägg + 2 msk vatten och en nypa salt till pensling

Gör så här

  • 1

    Rör ut jästen med saffransblandningen, vaniljsocker och lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och mjöl. Rör i några minuter. Låt helst jäsa över natten i kylen. Tänk på att degen expanderar så ha gärna en ganska stor bunke.
    Häll i mjölk i degspadet
    Häll i saffransblandningen
    Tillsätt mjölet till degspadet
    Fördeg
    Plasta in fördegen

  • 2

    Ta ut smör och ägg ur kylen så att de är rumstempererade till nästa dag.

  • 3

    (DAG 2). Koka upp glögg, dra åt sidan och lägg i russinen.

  • 4

    Arbeta in resten av ingredienserna (smör, mjöl, ägg, socker, salt) i fördegen.

  • 5

    Knåda degen ca 20-30 minuter för hand eller 15 minuter i maskin. Gör glutentest.

    Glutentest

  • 6

    Låt degen vila i 30 minuter under plast eller handduk.

  • 7

    Dela i bitar om ca 60 gram. Forma till lussekatter.

  • 8

    Garnera med russinen. Låt jäsa i minst 1 timme.

  • 9

    Grädda i ca 5-7 minuter i nedre delen av ugnen på 220 grader (varmluft).

  • 10

    Pensla direkt med ägget uppvispat med vatten och en liten nypa salt. Ta bort bullarna från plåten så att de inte eftergräddas.

    Lussebullar

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

10 Kommentarer

  1. Catharina Lundh skriver:

    Kanon. Tack för detta väldigt kul att få bra recept och inte torra bullar…mvh
    Catharina Lundh GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR ⭐

    1. jultomten skriver:

      Ja, vi älskar också dessa lussebullar! GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

  2. Tina skriver:

    Hej.
    Skall fördegen jäsa i rumstemperatur eller i kylen under natten?
    Mvh Tina

    1. jultomten skriver:

      Hej Tina! Den ska med fördel jäsas i kylen under natten. Vi ska förtydliga, tack!

  3. Christina skriver:

    Hej. Vad menas med glutentest ?

    1. jultomten skriver:

      Bra att du frågar! Det är när man testar om degen håller ihop när den stretchas. Du kan se exempel här t.ex. https://www.youtube.com/watch?v=0CFXLJpTPb0

  4. Sussanne skriver:

    Har läst receptet och ska provbaka men hittar ingenstans om vilken temperatur ugnen ska ha.

    1. jultomten skriver:

      220 grader varmluft! Tack för att du meddelar! Vi har precis uppdaterat receptet och missade det.

  5. Monica skriver:

    Vet inte om jag är blind. Men ser inte vad det ska vara för grader på ugnen.

    1. jultomten skriver:

      220 grader, vi uppdaterade det igår så prova att ladda om sidan om möjligt? Lycka till med lussebullarna!

Posta en kommentar

E-postadressen publiceras inte.

Simple Feast