Saffransmunkar

Saffransmunkar

Saffransmunkar är en höjdare till julfikat! Fritera i t.ex. kokosolja eller rapsolja. Ät som de är eller fyll med vaniljkräm eller hemmagjort äppelmos! En sprits hjälper när man ska fylla munkarna.

Portioner/mängd: Ca 12 st.
Förberedelsetid: 3h 0min
Tillagningstid: 30min

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 g saffran
  • 2 dl mjölk (rumsvarm)
  • 1 st ägg (rumsvarmt)
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,25 tsk salt
  • 75 g smör (rumsvarmt)
  • Ca 450 g vetemjöl special
  • 1 liter olja (t.ex. kokos- eller rapsolja)
  • strösocker att vända munkarna i

Gör så här

  • 1

    Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk, socker, vaniljsocker och saffran och rör ihop.

  • 2

    Tillsätt ägg, smör, salt och lite i taget av mjölet och bearbeta i ca 15-20 minuter tills degen är blank och smidig och släpper från kanterna. Ev. behövs inte allt mjöl. Gör gärna glutentest.

  • 3

    Låt degen vila i 2 timmar i kylen under bakduk.

  • 4

    Lägg degen på mjölat bakbord, kavla ut till ca 1,5 cm i tjocklek och forma cirklar med t.ex. ett glas där öppningen är ca 5-6 cm i diameter. (Alternativt väg så att bitarna väger ca 50-60 gram styck). Lägg dem sedan på bitar av bakplåtspapper och låt jäsa till nästan dubbel storlek i minst 45 minuter. Jästiden beror delvis på hur varmt det är i rummet.

    Jäsning av saffransmunkar

  • 5

    Värm oljan till ca 175 grader. Lägg försiktigt i 2 munkar i taget med bakplåtspapper under (utan att röra själva munken) och grädda i ca 1-1,5 minut på varje sida tills de är gyllenbruna. Ta upp med hålslev och lägg på papper för att rinna av lite. Ett tips är att kolla så att de första munkarna inte är degiga inuti när de svalnat något. Vänd sedan direkt i socker och låt svalna på galler.

    Saffransmunkar friteras

    Färdiga saffransmunkar

  • 6

    Gör ett hål i sidan på varje munk med en kniv och fyll med vaniljkräm eller hemlagat äppelmos med hjälp av en tyll.

    Saffransmunkar med vaniljfyllning

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *