Bästa lussebullarna (lussekatter)

En förfinad variant av lussebullar, baserat på ett provbakat och framtaget recept av ICA:s provkök.
Ingredienser
- 2 paket (1 gram) Saffran
- 2 deciliter Socker
- 2 matskedar Rom (eller liknande sprit)
- 50 gram Jäst
- 175 gram Rumsvarmt smör
- 5 deciliter Rumsvarm mjölk (3 % fett)
- 0,5 tesked Salt
- 800 gram (ca 13-14 deciliter) Vetemjöl
- 1 deciliter Russin
- Ägg till pensling
Gör så här
-
1
Stöt saffran med 1 tesked socker i en mortel. Låt saffranet dra i rommen ca 30 minuter.
-
2
Skär smöret i tärningar.
-
3
Smula jäst och blanda med mjölk, smör och saffransblandningen i en bunke.
-
4
Häll i socker, salt och mjöl och knåda degen ca 20 minuter.
-
5
Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
-
6
Värm upp glöggen tills den sjuder, dra åt sidan och lägg i russinen. Låt dem dra minst 30 minuter och sila sedan av.
-
7
Mjöla en arbetsbänk lätt och knåda degen lätt. Baka ut ca 40 lussebullar och sätt i russinen.
-
8
Lätt bullarna på plåtar med bakpapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader, över- undervärme.
-
9
Pensla lussebullarna med ägg uppvispat med 1-2 msk vatten och en liten nypa salt. Alternativt pensla efter gräddning!
-
10
Grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Jag har använt detta recept flera jular i rad nu och det är avgjort det bästa receptet för saffransbröd. Ett tips är att vispa ned saffranet i mjölken medan den står och blir rumsvarm. Tidigare löste jag saffranet i rom och hällde ned, men att istället låta saffranet dra någon halvtimme i mjölken funkar faktiskt bättre! Smaken utvecklas fantastiskt! God Jul
Bra tips! Tack 🤩
Något sympatiskt recept. Ett mer detaljerat tillvägagångssätt hade varit att föredra.
Världens bästa saffransbulledeg. Den är såå härlig och såå god!
Kul att höra! Lycka till med julbakandet!