Pepparkakor

Klassiskt recept på pepparkakor.
Portioner/mängd: Ca 250 st
Ingredienser
- 300 gram smör
- 5 deciliter strösocker
- 1 deciliter sirap
- 2 deciliter vatten
- 2 matskedar ingefära
- 2 matskedar kanel
- 1 matsked kardemumma (mald)
- 1 matsked bikarbonat
- ca 1,6 liter vetemjöl
- 1 st äggvita
- 3 deciliter florsocker
- Några droppar ättika eller citron
- karamellfärg (eventuellt)
Gör så här
-
1
Rör smör, socker och sirap mjukt. Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat.
-
2
Arbeta in mjölet. Låt degen vila på sval plats, minst 12 timmar, gärna längre.
-
3
Kavla ut degen lite i taget på mjölat bakbord och gör figurer.
-
4
Grädda kakorna i 200 grader ca 5 min. Låt svalna på plåten.
-
5
Rör ihop ingredienserna.
-
6
Gör en strut av smörpapper och fyll med kristyr.
-
7
Gör dekorationer på pepparkakorna, skriv namn och använd den också för att fästa non-stop, silverkulor, nötter, russin och annat gott på pepparkakorna.