Mörk chokladkola
Mörk chokladkola är ett av de viktigaste inslagen bland julgodiset.
Portioner/mängd: Ca 25 stycken
Ingredienser
- 100 gram Norrmejerier Smör
- 0,5 deciliter kakao
- 2 deciliter vispgrädde
- 3 deciliter strösocker
- 1 deciliter mörk sirap
- 3 matskedar honung
Gör så här
-
1
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och låt koka ca 20-35 min. Rör om då och då, så att det inte bränns vid. Låt koka till 125° eller gör kulprovet. (Droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Om smeten går att forma till en seg kola så är den klar).
-
2
Häll ut smeten i en liten form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna en stund och skär kolan i fyrkanter.
-
3
Slå in i smör- eller cellofanpapper.