Julmustkola

Julmustkola

Tänk dig kola som smakar julmust! Knepet är att koka ner julmust för att få en mer koncentrerad smak på julmustkolan. Använd en termometer för att få rätt temperatur. Om kolan kokar för länge så blir den hård och om den kokar för kort tid så blir den för mjuk. Runt 125 grader Celcius brukar vara lagom. Lite vitvinsvinäger eller ättika bidrar till spänst och en aning smakbrytning.

Portioner/mängd: Ca 40 st
Tillagningstid: 1h 30min

Ingredienser

  • 6 dl julmust
  • 50 g smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 2,75 dl socker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 tsk vitvinsvinäger (eller 0,5 tsk ättikssprit 12 %)
  • 1 krm salt

Gör så här

  • 1

    Reducera (koka ner) julmusten tills 1 dl återstår.

  • 2

    Blanda alla ingredienserna i en kastrull.

  • 3

    Koka smeten i en tjockbottnad kastrull eller sauteuse tills den är 124-126°C. Tänk på att temperaturen kan stiga ganska snabbt på slutet.

    Julmustkola kokar

  • 4

    Häll i en bakplåtspappersklädd form som är ca 15×20 cm stor. Låt stelna i rumstemperatur och skär sen i bitar med kniv.

    Julmustkola hel

  • 5

    Förvara i rumstemperatur och slå in varje kola med fint papper eller placera med bakplåtspapper och lägg ett papper mellan varje lager.

    Julmustkola

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *