Minimandelmusslor med Hjortron
Fantastisk dessert till julen! Tillsätt gärna ett paket saffran om du vill göra saffransmandelmusslor.
Ingredienser
- 50 gram sötmandel (1 deciliter)
- 2 st bittermandlar
- 2 deciliter vetemjöl
- 0,75 deciliter strösocker
- 100 gram Norrmejerier Smör (kallt)
- 0,5 st ägg
- 3 deciliter vispgrädde
- 2 deciliter hjortronmylta
- hjortron och citronmeliss
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 100°.
-
2
Mal mandeln i mandelkvarn (eller kör i mixer). Lägg mandeln på en plåt och låt torka i ugnen ca 30 minuter.
-
3
Blanda mandel, vetemjöl och strösocker i en matberedare.
-
4
Tillsätt smöret i kuber och blanda tills det är finfördelat.
-
5
Tillsätt äggula och kör till en deg.
-
6
Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen ca 30 minuter.
-
7
Sätt ugnen på 200°. Tryck ut degen med mjölade fingrar i små lätt smorda och mjölade formar.
-
8
Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Stjälp ur formarna medan de fortfarande är varma.
-
9
Vispa grädden lätt och lägg i en spritspåse.
-
10
Fyll formarna med lite hjortronmylta och spritsad grädde.
-
11
Dekorera med hjortron och ev citronmeliss.
Tips
När du torkar den malda mandeln i ugnen blir kakorna sprödare.
Tillsätt ett paket saffran för att göra saffransmandelmusslor. Lös saffranet i lite vatten.
Se Sveriges mästerkock 2011, Louise Johansson göra mandelmusslor.