Lingonpepparkaka
Lingonpepparkaka är en höjdare till julfikat.
Ingredienser
- 3 st ägg
- 3 deciliter farinsocker
- 150 gram smör
- 2 deciliter gräddfil
- 1 deciliter lingonsylt
- 4 deciliter vetemjöl
- 3 teskedar bakpulver
- 1 påse pepparkakskryddor (Santa Maria)
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg och socker pösigt.
-
2
Smält smöret, låt svalna något och blanda i gräddfil och lingonsylt.
-
3
Blanda ner smörblandningen i äggvispet.
-
4
Blanda samman mjöl, bakpulver och pepparkakskrydda innan det vänds ner i smeten.
-
5
Häll smeten i en smord och brödad form. Baka kakan på galler, första falsen nerifrån i ca 50–60 min.
-
6
Stjälp upp kakan och låt den svalna på galler. Pudra gärna över florsocker innan servering.
Tips
För att lyckas med den här pepparkakan måste man se till att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Vispa inte ner mjölet, då kan kakan bli gummiaktig i konsistensen, utan vänd försiktigt ner det i smeten.
Supergod