Knäck

Knäck är ett av julens populäraste godis.
Portioner/mängd: Ca 25-35 stycken
Ingredienser
- 1 deciliter vispgrädde
- 1 deciliter strösocker
- 1 deciliter ljus sirap
- 0,5 deciliter skalade mandlar (hackade)
- små pappersformar
Gör så här
-
1
Placera ut knäckformar.
-
2
Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka ganska kraftigt tills det tjocknar. När temperaturen är ca 125 grader är knäcken klar, beroende på hur hårt knäck som önskas. Alternativt kan du göra ett kulprov.
-
3
Ta kastrullen från värmen och rör ner hackad mandel. Häll smeten i någon lämplig kanna och fyll knäckformarna så fort som möjligt. Låt stelna.
Varför står det inte med smör i receptet?
Av dålig erfarenhet måste man ha i smör för att få knäcken glansig och få den att släppa och glida lätt i en knäcktratt. Åtminstone i den jag har av plast.
Em gång glömde jag ha i smör och då stelnade smeten och rann inte alls igenom tratten, utan fastnade. Det misstaget gör jag förhoppningsvis inte om.
Lätt, men hur länge på ett ungefär ska den koka?
Det hade fallit bort! Tack Gunn för att du meddelade! Den ska koka tills smeten är ca 125 grader om du har en termometer. Annars kan du göra kulprov när smeten tjocknat, alltså droppa en kula av smeten i kallt vatten och se om du kan forma en kula av den.