Chokladfudgetårta
Chokladtårta med fudge passar utmärkt i jul!
Portioner/mängd: Ca 10 bitar
Ingredienser
- 150 gram smör
- 2 st ägg
- 2,5 deciliter strösocker
- 1 tesked vaniljsocker
- 1 matsked kaffe (kallt)
- 1,5 deciliter vetemjöl
- 0,5 deciliter kakao
- 1 tesked bakpulver
- 1,5 deciliter vispgrädde
- 1,5 deciliter strösocker
- 2 matskedar ljus sirap
- 100 gram mörk choklad (gärna 70 % kakaohalt)
- 75 gram smör (rumstempererat)
- 1 matsked kakao
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 175 grader.
-
2
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.
-
3
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
-
4
Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
-
5
Pudra över kakao.
Tips
Servera gärna med en klick grädde eller en fruktsallad.