Vörtbröd (den ultimata julvörten)

Vörtbröd (den ultimata julvörten)

Efter mycket provbakande och testande har vi äntligen kommit fram till detta fantastiska recept på vörtbröd som förutom en massa underbara julkryddor även innehåller julmust och honung. Pensla med kaffe med smör!

Om du inte får tag på flytande vört så kan du koka ner 4 dl porter blandat med 1 dl julmust tills 1 dl totalt återstår.

Portioner/mängd: 2 bröd
Förberedelsetid: 4h 0min
Tillagningstid: 2h 40min

Ingredienser

  • 1,5 dl julmust (till fördeg)
  • 10 g jäst (till fördeg)
  • 120 g (ca 2 dl) gramhamsmjöl (till fördeg)
  • 3,5 dl julmust
  • 25 g jäst
  • 1 dl vört (alt. reducera (sjud) ner 4 dl porter och 1 dl julmust till 1 dl återstår
  • 2 msk honung
  • 1 dl mörk brödsirap
  • 110 g (ca 2 dl) grovt rågmjöl
  • 660-710 g (ca 11-12 dl) vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 1,5 tsk mald pomerans
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 2 krm mald kryddnejlika
  • ca 0,5 dl vetemjöl (till utbakning)
  • Mjölk och grädde eller kaffe och smör till pensling

Gör så här

  • 1

    FÖRDEG:

    Rör ut jästen i julmusten. Tillsätt grahamsmjölet och rör till en lös deg. Täck med plastfolie och ställ i rumstemperatur eller lite varmare i 4-6 timmar eller tills den jäser upp och blir pösig.

  • 2

    Värm julmusten till 37 grader. Blanda ut jästen. Tillsätt vört, (alternativt reduktionen av must och porter) samt honung, sirap, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta in den sista decilitern om degen verkar för lös, men degen kan gärna vara ganska kladdig.

  • 3

    Tillsätt fördeg och arbeta degen 10-15 minuter för hand eller 5-10 minuter i maskin på låg hastighet. Låt den vila i 15 minuter.

  • 4

    Tillsätt kryddor och salt och bearbeta degen 5 minuter till. Den kan vara ganska kladdig som sagt var. Låt den jäsa övertäckt till ca dubbel storlek (ca 1 timme).

     

  • 5

    Sätt ugnen på 250 grader. Bearbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i två, vik och rulla ihop till limpor. Det gäller att få en spänning i degen. Se instruktioner här.

  • 6

    Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under fuktad handduk i ca 40 minuter beroende på temperatur i rummet.

  • 7

    Ställ in i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Spraya in några teskedar (ej för mycket) vatten i botten av ugnen och grädda i 35-40 minuter. När innertemperaturen är 98 grader är brödet klart. Lägg ev. på folie om brödet blir för mörkt. Pensla med mjölk blandat med grädde eller kaffe med någon matsked smör i.

    Nybakad julvört

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

2 Kommentarer

  1. Christina skriver:

    Jag får inte ihop steg 1 och 2. Blanda ut jästen och julmusten nämns i båda stegen ,som jag kan förstå om steg 1 är fördegen, men jäst o julmust nämns bara en ggr i listan med ingredienser och det är som fördeg.

    1. jultomten skriver:

      Vi ber om ursäkt, vi hade missat att lägga in julmusten och jästen i ingredienserna av någon anledning! Tack för att du uppmärksammade det! Nu ska det vara rätt, alltså 25 gram jäst som löses i 37-gradig julmust, och sedan i med vört etc. enligt steg 2. Hoppas att du inte hunnit baka ännu. Hör av dig igen om du har några frågor!

Posta en kommentar

E-postadressen publiceras inte.

Stor & Liten