Vörtbröd (den ultimata julvörten)

Vörtbröd (den ultimata julvörten)

Efter mycket provbakande och testande har vi äntligen kommit fram till detta fantastiska recept på vörtbröd som förutom en massa underbara julkryddor även innehåller julmust och honung. Pensla med kaffe med smör!

Om du inte får tag på flytande vört så kan du koka ner 4 dl porter blandat med 1 dl julmust tills 1 dl totalt återstår.

Russin kan läggas till för den som önskar! Lägg i så fall 1 dl russin i blöt (i t.ex. glögg) och tillsätt i slutet av knådningen.

Tips för att lyckas med vörtbrödet:

  • Gör en fördeg.
  • Jäs under fuktad handduk.
  • Ställ in en plåt längst ner i ugnen och spraya eller ös in 2-3 msk vatten (alternativt några iskuber). Detta gör att brödet expanderar lättare och får en bra skorpa sen.
  • Kolla temperaturen med en termometer – brödet är klart vid 97-98 grader.
  • Pensla med mjölk blandat med grädde eller kaffe med någon matsked smör i.
  • Förvara inlindat i en eller flera handdukar eller vaxade papperspåsar om du kan få tag på det.

 

Portioner/mängd: 2 bröd
Förberedelsetid: 4h 0min
Tillagningstid: 2h 40min

Ingredienser

  • 1,5 dl julmust (till fördeg)
  • 10 g jäst (till fördeg)
  • 120 g (ca 2 dl) gramhamsmjöl (till fördeg)
  • 3,5 dl julmust
  • 25 g jäst
  • 1 dl vört (alt. reducera (sjud) ner 4 dl porter och 1 dl julmust tills totalt 1 dl återstår)
  • 2 msk honung
  • 1 dl mörk brödsirap
  • 110 g (ca 2 dl) grovt rågmjöl
  • 660-710 g (ca 11-12 dl) vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 1,5 tsk mald pomerans
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 2 krm mald kryddnejlika
  • ca 0,5 dl vetemjöl (till utbakning)
  • Mjölk och grädde eller kaffe och smör till pensling

Gör så här

  • 1

    FÖRDEG:

    Rör ut jästen i julmusten. Tillsätt grahamsmjölet och rör till en lös deg. Täck med plastfolie och ställ i rumstemperatur eller lite varmare (t.ex. nära ett element) i 4-6 timmar eller tills den jäser upp och blir pösig.

  • 2

    Värm julmusten till 37 grader. Blanda ut jästen. Tillsätt vört, (alternativt reduktionen av must och porter) samt honung, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet (spara ca 2-3 dl).

  • 3

    Tillsätt fördeg och arbeta degen 15-20 minuter för hand eller 10-15 minuter i maskin på låg hastighet. Arbeta in lite mer av det sista mjölet om degen nu verkar alltför kladdig för att hanteras. Låt den vila i 15 minuter.

  • 4

    Tillsätt kryddor och salt och bearbeta degen 5-10 minuter till. Degen ska vara elastisk och ganska blank. Den kan vara ganska kladdig och seg. Låt den jäsa övertäckt till ca dubbel storlek (ca 1 timme). Tiden beror delvis på vilken temperatur du har i rummet.

  • 5

    Sätt ugnen på 250 grader (varmluft). Bearbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i två, vik och rulla ihop till limpor. Det gäller att få en spänning i degen. Se instruktioner här.

  • 6

    Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under fuktad handduk i minst ca 45 minuter beroende på temperatur i rummet.

  • 7

    Ställ in i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 200 grader (varmluft). Spraya in 2-4 msk (ej för mycket) vatten på en plåt längst ner i ugnen och grädda i ca 35-40 minuter beroende lite på din ugn. När innertemperaturen är 97-98 grader är brödet klart. Lägg ev. på folie om brödet blir för mörkt. Om du vill att ytan blir extra knaprig kan du öppna ugnsluckan ett par gånger de sista 15-20 min av gräddningen.

    Pensla med mjölk blandat med grädde eller kaffe med någon matsked smör i.

    Nybakad julvört

Tips

Förvara brödet inlindad i handdukar eller i vaxad papperspåse och ev. handduk. Då behåller brödet sin knapriga yta.

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

21 Kommentarer

  1. Charlie skriver:

    Super gott bröd och väldigt intressant att baka, har aldrig bakat med julmust innan.
    5/5

  2. Johan S skriver:

    Gjorde detta bröd idag!
    Helt makalöst gott till och med barnen äter vörtbröd nu
    Hade julmust lagrad på romfat i vätskan
    Super gott!!
    Tack för detta
    God jul

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra, vi håller med! God jul!

  3. Ann skriver:

    Ett riktigt gott och saftigt bröd. Det kommer att bakas fler gånger här hos oss. Reducerade porter och julmust enligt receptet. Fyllde på med lite extra porter i deg två eftersom julmusten jag hade hemma inte räckte. Tack för ett gott recept.

    1. jultomten skriver:

      Kul att höra! En favorit hos oss också. God jul!

  4. Erika skriver:

    Kan man byta ut flytande vört mot vörtmix?

    1. jultomten skriver:

      Det borde funka bra, men prova annars att reducera julmust och porter som det står i receptet.

  5. Agnes skriver:

    Wow, så himla gott det blev! Det var ett himla jobb med att knåda och kladdigt blev det men det var det värt. Jag gjorde några ändringar och det blev bra ändå: Bytte ut färsk jäst mot torrjäst, 3 g till fördegen och 7 g till steg 2. Uteslöt honung. Använde vanligt vetemjöl och endast 560 g + litegrann till utbakning, det räckte mer än väl för min deg var ganska fast. Tillsatte russin också men skippade penslingen. Enda problemet var att limporna sprack lite i sidorna i ugnen, kanske får snitta dem nästa gång. God jul och tack för ett bra recept!

    1. jultomten skriver:

      Kul att det blev gott och funkade med torrjäst också! Det är bra att pensla för både utseende, smak och för att brödet ska behålla sin fuktighet. God jul!

  6. Eva Emanuelsson skriver:

    Fantastiskt gott bröd och sååå roligt att baka. Med sådant proffsresultat blir det aldrig mer köpevörtbröd.

    1. jultomten skriver:

      Precis så tycker vi också! Kul att höra!

  7. Tomas skriver:

    Kan jag använda surdeg istället för vanlig jäst?

    1. jultomten skriver:

      Antagligen, men i så fall kan du nog värma julmusten till 45 grader och sen tillsätta surdegsstart och låta den stå framme över natten. Vissa moment görs väl lite annorlunda med surdeg. Meddela gärna hur det gick i så fall!

  8. Kerstin skriver:

    Glömde fråga:
    föreslagen ugnstemperatur, är det för ”vanlig” ugn eller för varmluft?
    Har kommit till förberedelserna nu

    1. jultomten skriver:

      Varmluft har vi kört med. Om du kör med över- och undervärme kan du höja tempteraturen ca 20 grader. Hoppas att baket blev lyckat!

  9. Kerstin skriver:

    Snälla, hur mycket julmust och porter ska man ta för att reducera till 1 dl vätska??
    För att smaken ska bli bra?
    Med bästa hälsningar från en som skulle baka idag// Kerstin

    1. jultomten skriver:

      Hej Kerstin! Huvudsaken är att du får en smakrik, tjockare och mer koncentrerad ”vört”. Ta alltså 3-4 dl porter och 1-2 dl julmust (totalt ca 5 dl) och koka ner tills ca 1 dl återstår. Hoppas att det blir bra, lycka till!

  10. Christina skriver:

    Jag får inte ihop steg 1 och 2. Blanda ut jästen och julmusten nämns i båda stegen ,som jag kan förstå om steg 1 är fördegen, men jäst o julmust nämns bara en ggr i listan med ingredienser och det är som fördeg.

    1. jultomten skriver:

      Vi ber om ursäkt, vi hade missat att lägga in julmusten och jästen i ingredienserna av någon anledning! Tack för att du uppmärksammade det! Nu ska det vara rätt, alltså 25 gram jäst som löses i 37-gradig julmust, och sedan i med vört etc. enligt steg 2. Hoppas att du inte hunnit baka ännu. Hör av dig igen om du har några frågor!

    2. Henrik skriver:

      Imga russin??
      Är 3 timmar in och inser att jag inte finner russin i receptet. Stämmer det?
      Mvh, Henrik

    3. jultomten skriver:

      Det går bra att lägga till russin också! Lägg 1 dl i blöt i t.ex. glögg eller julmust och tillsätt på slutet.

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *