Vörtbröd (den ultimata julvörten)

Efter mycket provbakande och testande har vi äntligen kommit fram till detta fantastiska recept på vörtbröd som förutom en massa underbara julkryddor även innehåller julmust och honung. Pensla med kaffe med smör!
Om du inte får tag på flytande vört så kan du koka ner 4 dl porter blandat med 1 dl julmust tills 1 dl totalt återstår.
Russin kan läggas till för den som önskar! Lägg i så fall 1 dl russin i blöt (i t.ex. glögg), sila bort vätskan och tillsätt i slutet av knådningen.
Tips för att lyckas med vörtbrödet:
- Gör en fördeg.
- Jäs under fuktad handduk.
- Ställ in en plåt längst ner i ugnen och spraya eller ös in 2-3 msk vatten (alternativt några iskuber). Detta gör att brödet expanderar lättare och får en bra skorpa sen.
- Kolla temperaturen med en termometer – brödet är klart vid 96-98 grader.
- Pensla med mjölk blandat med grädde eller kaffe med någon matsked smör i.
- Förvara inlindat i en eller flera handdukar eller vaxade papperspåsar om du kan få tag på det.
Ingredienser
- 1,5 dl julmust (till fördeg)
- 10 g jäst (till fördeg)
- 120 g (ca 2 dl) grahamsmjöl (till fördeg)
- 3,5 dl julmust
- 25 g jäst
- 1 dl vört (alt. reducera (sjud) ner 4 dl porter och 1 dl julmust tills totalt 1 dl återstår)
- 2 msk honung
- 1 dl mörk brödsirap
- 110 g (ca 2 dl) grovt rågmjöl
- 660-710 g (ca 11-12 dl) vetemjöl special
- 2 tsk salt
- 1,5 tsk mald pomerans
- 1 tsk mald ingefära
- 1 tsk mald kardemumma
- 2 krm mald kryddnejlika
- ca 0,5 dl vetemjöl (till utbakning)
- Mjölk och grädde eller kaffe och smör till pensling
Gör så här
-
1
FÖRDEG:
Rör ut jästen i julmusten. Tillsätt grahamsmjölet och rör till en lös deg. Täck med plastfolie och ställ i rumstemperatur eller lite varmare (t.ex. nära ett element) i 4-6 timmar eller tills den jäser upp och blir pösig.
-
2
Värm julmusten till 37 grader. Blanda ut jästen. Tillsätt vört, (alternativt reduktionen av must och porter) samt honung, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet (spara ca 2-3 dl).
-
3
Tillsätt fördeg och arbeta degen 15-20 minuter för hand eller 10-15 minuter i maskin på låg hastighet. Arbeta in lite mer av det sista mjölet om degen nu verkar alltför kladdig för att hanteras. Låt den vila i 15 minuter.
-
4
Tillsätt kryddor och salt och bearbeta degen 5-10 minuter till. Degen ska vara elastisk och ganska blank. Den kan vara ganska kladdig och seg. Låt den jäsa övertäckt till ca dubbel storlek (minst ca 1 timme). Tiden beror delvis på vilken temperatur du har i rummet.
-
5
Sätt ugnen på 250 grader (varmluft). Bearbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i två, vik och rulla ihop till limpor. Det gäller att få en spänning i degen. Se instruktioner här.
-
6
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under fuktad handduk i minst ca 45 minuter beroende på temperatur i rummet. Brödet ska helst öka med ca 50 % i storlek.
-
7
Ställ in i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 200 grader (varmluft). Spraya in 2-4 msk (ej för mycket) vatten på en plåt längst ner i ugnen och grädda i ca 37-45 minuter beroende lite på din ugn. När innertemperaturen är 96-98 grader är brödet klart. Lägg ev. på folie om brödet blir för mörkt. Om du vill att ytan blir extra knaprig kan du öppna ugnsluckan ett par gånger de sista 15-20 min av gräddningen.
Pensla med mjölk blandat med grädde eller kaffe med någon matsked smör i. Låt brödet svalna utan övertäckning.
Tips
Förvara brödet inlindad i handdukar eller i vaxad papperspåse och ev. handduk. Då behåller brödet sin knapriga yta.
Jag har nu bakat dessa vörtbröd först 4 st till jul -22 och enligt min man så goda att jag nu efter julen bakat två omgångar till (mao 2×2).
Verklig lyckoträff
MVH Karin
Jättegott bröd! Hoppade över en jäsning (tidsbrist) och vek degen direkt och la i formar. Funkade bra. Tack för ett bra recept!
Fantastiskt gott! Fick inte tag i pomerans men det gjorde inget. Tack för tips om att forma limpor, det blev lyckat.
Tack för recept! Det funkar också (nästan) utomlands! Jag bytte julmust mot cocacola, brödsirap mot pannkakssirap, fullkornsvetemjöl mot grahamsmjöl och så torrjäst samt en liten omgång surdeg som ersättare för färsk jäst. Pomeransskal hade jag med hemifrån ochh resten av ingredienserna gick att hitta. Så glad att det gick! Smakar som hemma! Nu saknas bara resten av julbordet!
Hej så bra tipps, är oxå utomlands och saknar Julmust, fick du tag i Porter?
Cocacola är ju lätt att fixa 🙂
Ikea säljer julmust, iallafall där jag bor 🙂
Hej! Det här ska jag baka på fredag (dan före dan) tänkte jag. Håller det sig bra till jullunchen på julafton då? Vill gärna ha russin i, tror du jag behöver minska något på annan sötma då?
Receptet verkar så bra!
Hej Ida! Ja, förvara brödet inlindat i handdukar eller vaxpapper. Allra bäst nybakt dock. Det behövs inte minskas på sötman men man kan minska lite om man vill. Lycka till!
Bakade detta igår. Men det blev torrt och lite hårt tycker jag. Jag använde mig av 75g flytande bakvört. Kan det spelat in? Tog ut brödet vid 97 grader.
Möjligen om degen inte bearbetats tillräckligt eller om den har har jäst för lite eller för mycket. Värt att prova igen kanske!
Jag håller med dig Johan. Det blev rätt så torrt och jag använde också flytande bagerivört. Smaken var dock gudomlig!! Jag är en van bagare så jag provade att modifiera receptet en aning genom att lägga till 25 gr smör samt grädda bröden i 175 grader, 40 minuter (konventionell ugn, ej varmluft) och inte förvärma ugnen till 250-275 grader. Resultatet blev lyckat!
Bakade detta jag med och det blev så gott!
Jag lät fördegen jäsa framme över natten (00.00-> 08.00) i rumstemperatur (eller ca 19-20 grader i mitt fall).
Använde då 8g jäst då några andra tipsade om att ha mindre.
Jag penslade med kaffe+smör men nästa version (till julafton) blir det att testa mjölk+grädde!
Tack för bra recept! Inte för sött och magiskt djup (körde med flytande vört).
Rekommenderas!
Tack för kanonrecept med bra tips för ovan bagare.
Jag bakade brödet idag, och det blev helt perfekt, såå gott och riktigt fina bröd!
Jag gjorde en reducering på must och porter, hoppas jag kan testa med riktig vört nästa år, men det verkar knepigt att få tag på.
Frida!
Du hittar bagerivört i nätshoppen hos Borgeby kryddgård.
Man kan använda maltextrakt som används för att brygga öl.
Nu har även jag bakat detta fantastiska bröd! Och oj, så gott det är! Jag har nog aldrig bakat ett godare bröd om jag ska vara helt ärlig Dessutom bakade jag i i vedugnen så det gjorde även sitt gissar jag.
Till en början var jag lite rädd att brödet skulle bli alldeles för sött men det blev det verkligen inte. Det blev helt perfekt.
Om du ska baka vörtbröd till jul så är det absolut detta recept du ska följa!
Hej
Mycket gott vörtbröd. Tar lite tid i anspråk men är väl värt det. Glad att jag fann receptet i år igen.
Tänker nu prova med lite minskat honung och russin i istället. Kanske något mer rågmjöl så får vi se vad det blir av det.
God jul
Kristina
Hej hej!
Jag ska testa att göra detta i helgen, behövde bara veta vad temperaturen ska vara om man inte har varmluft.
Har egen gjord *torr* vört krydda hemma som innehåller de kryddor du skrivit ner räcker väl att man har i den istället? Ska jag ha kryddan i reduceringen av porter och julmust eller ner i degen?
Många frågor! men vill att det ska bli bra 🙂
Hej! Vad kul! Ca 220 grader borde fungera då men håll koll på brödet och testa gärna med termometer mot slutet av gräddningen. De torra kryddorna kan du blanda ner i degen precis som kryddorna enligt receptet. Lycka till!
Fantastiskt gott bröd. Första gången jag provar att baka vört och smakpaletten i detta recept är perfekt. Körde på porter/julmust reducering och bytte vanlig mörk sirap mot Lyle’s Black Treacle Sirup istället. Mycket mörka ljupa smaker i den. Lite mer lyft i jäsningen och gräddningen skulle jag vilja ha. Några tips för det? Körde helt enligt receptet för utom sirapen.
Kul att höra! Ja, alla degar är olika och hur jäsningen blir kan bero på bland annat rumstemperatur. Det gäller att vara lite flexibel med jästiden. Någon kanske har fler tips?
Vi har vörtkrydda, Hur mycket ska man tillsätta av den.
Vi förespråkar riktig vört men om du inte får tag på det så står det på Saltå Kvarns sida att vörten kan ersättas med samma mängd mörk sirap samt en eller två påsar vörtkrydda. Det brukar stå på kryddpåsen hur många bröd den är beräknad till. Lycka till!
Hej! Ska testa detta omtalade receptet idag. Men nu när jag gjort fördegen så märkte jag att jag råkat använda mig av grovmalt grahamsmjöl. Borde jag åka till affären och köpa det vanlig och börja om?
Hej Alma! Förhoppningsvis borde det fungera ändå. Huvudsaken är att jäsningen kommer igång. Du kan ju meddela hur det gick sen.
Hej igen! Det gick toppen med grovmalet grahamsmjöl. Detta brödet är som andra skriver jätte gott!
Visst borde man kunna jäsa fördegen i kylen under natten istället om jag förlänger tiden? Alternativt att jag tar i lite mindre jäst i fördegen och jäser lite längre över natten i rumstemperatur?
Mvh
Jennie
Ja, över natten borde gå bra! Ev. med lite mindre jäst då som du nämnde! Allt beror förstås delvis på temperaturen inomhus också.
Första gången jag provat att baka vörtbröd och det blev helt fantastiskt gott! Mycket saftigt och en perfekt krispig yta.
Nu reducerade jag porter och julmust, blir smaken mycket annorlunda med vört?
Kul att höra! Ja, smaken av äkta vört kan nog vara lite djupare!
Detta bröd är himmelskt! Det kräver en hel dag av hemmaskrotande… men också jättekul att baka när man väl fått lite erfarenhet av de olika momenten!
Nu har jag själv börjat experimentera lite… ett otroligt julbröd som efterfrågas i repris av familjen ända fram till Knut. Våga testa!
Jag provade precis det här receptet och måste säga att det är den bästa vörten jag har gjort.
Brödet blev otroligt mjukt och saftigt men samtidigt med lagom krispiga kanter.
Jag kommer använda det receptet kommande jular, utan tvekan.
God jul!
Underbart! God jul
Fina bröd! Roliga att göra.
Jag bytte ut pomerans mot rivet apelsinskal.
Lite trixigt, flera moment och mycket tid, men så värt det. Trodde att min fördeg blivit förstörd då den sjönk ihop. Men icke 🙂 Stora fluffiga, magiskt goda. Satte en fördeg till, tror jag ska ta russin i bröden denna gången.
Så mjukt och saftigt.
Ja, underbara bröd! Kul att det blev lyckat!
Sjukt gott bröd! Jag rekomenderar det här tilla alla. Jag startade bakningen på morgonen och så fick det stå över skoldagen i kanske 7-8 timmar. När jag kom hem så gjorde jag resten och det blev klart lagom till midagen. Hela familjen tyckte det var helt fantastiskt och jag kommer att baka det här flera gånger igen
Går det bra att frysa brödet ?
Ja, det går bra att frysa.
Super gott bröd och väldigt intressant att baka, har aldrig bakat med julmust innan.
5/5
Gjorde detta bröd idag!
Helt makalöst gott till och med barnen äter vörtbröd nu
Hade julmust lagrad på romfat i vätskan
Super gott!!
Tack för detta
God jul
Kul att höra, vi håller med! God jul!
Ett riktigt gott och saftigt bröd. Det kommer att bakas fler gånger här hos oss. Reducerade porter och julmust enligt receptet. Fyllde på med lite extra porter i deg två eftersom julmusten jag hade hemma inte räckte. Tack för ett gott recept.
Kul att höra! En favorit hos oss också. God jul!
Kan man byta ut flytande vört mot vörtmix?
Det borde funka bra, men prova annars att reducera julmust och porter som det står i receptet.
Wow, så himla gott det blev! Det var ett himla jobb med att knåda och kladdigt blev det men det var det värt. Jag gjorde några ändringar och det blev bra ändå: Bytte ut färsk jäst mot torrjäst, 3 g till fördegen och 7 g till steg 2. Uteslöt honung. Använde vanligt vetemjöl och endast 560 g + litegrann till utbakning, det räckte mer än väl för min deg var ganska fast. Tillsatte russin också men skippade penslingen. Enda problemet var att limporna sprack lite i sidorna i ugnen, kanske får snitta dem nästa gång. God jul och tack för ett bra recept!
Kul att det blev gott och funkade med torrjäst också! Det är bra att pensla för både utseende, smak och för att brödet ska behålla sin fuktighet. God jul!
Fantastiskt gott bröd och sååå roligt att baka. Med sådant proffsresultat blir det aldrig mer köpevörtbröd.
Precis så tycker vi också! Kul att höra!
Kan jag använda surdeg istället för vanlig jäst?
Antagligen, men i så fall kan du nog värma julmusten till 45 grader och sen tillsätta surdegsstart och låta den stå framme över natten. Vissa moment görs väl lite annorlunda med surdeg. Meddela gärna hur det gick i så fall!
Glömde fråga:
föreslagen ugnstemperatur, är det för ”vanlig” ugn eller för varmluft?
Har kommit till förberedelserna nu
Varmluft har vi kört med. Om du kör med över- och undervärme kan du höja tempteraturen ca 20 grader. Hoppas att baket blev lyckat!
Snälla, hur mycket julmust och porter ska man ta för att reducera till 1 dl vätska??
För att smaken ska bli bra?
Med bästa hälsningar från en som skulle baka idag// Kerstin
Hej Kerstin! Huvudsaken är att du får en smakrik, tjockare och mer koncentrerad ”vört”. Ta alltså 3-4 dl porter och 1-2 dl julmust (totalt ca 5 dl) och koka ner tills ca 1 dl återstår. Hoppas att det blir bra, lycka till!
Jag får inte ihop steg 1 och 2. Blanda ut jästen och julmusten nämns i båda stegen ,som jag kan förstå om steg 1 är fördegen, men jäst o julmust nämns bara en ggr i listan med ingredienser och det är som fördeg.
Vi ber om ursäkt, vi hade missat att lägga in julmusten och jästen i ingredienserna av någon anledning! Tack för att du uppmärksammade det! Nu ska det vara rätt, alltså 25 gram jäst som löses i 37-gradig julmust, och sedan i med vört etc. enligt steg 2. Hoppas att du inte hunnit baka ännu. Hör av dig igen om du har några frågor!
Imga russin??
Är 3 timmar in och inser att jag inte finner russin i receptet. Stämmer det?
Mvh, Henrik
Det går bra att lägga till russin också! Lägg 1 dl i blöt i t.ex. glögg eller julmust och tillsätt på slutet.