Smörkola med rostade pinjenötter
Härlig smörkola med rostade pinjenötter!
Portioner/mängd: Ca 25 st
Ingredienser
- 1 deciliter pinjenötter
- 100 gram Norrmejerier Smör
- 2 deciliter vispgrädde
- 3 deciliter strösocker
- 1 deciliter ljus sirap
- 1 tesked vaniljsocker
Gör så här
-
1
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de får fin färg.
-
2
Blanda resten av ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och låt koka i ca 15-30 min. Rör om då och då så att den inte bränns vid. Låt koka till ca 125° eller gör kulprovet. (Droppa lite kolasmet i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en seg kola så är den klar).
-
3
Låt smeten svalna något och blanda ner pinjenötterna.
-
4
Häll ut smeten i en smörd form ca 20x 20 cm och låt stelna en stund.
-
5
Skär kolan i fyrkanter och slå in den i smörpapper eller cellofanpapper. Låt stå svalt till servering.