Pistagekola
Pistagekola är en höjdare bland julgodiset!
Ingredienser
- 1 deciliter pistaschnötter
- 3 deciliter vispgrädde
- 50 gram Svenskt smör
- 3 deciliter strösocker
- 1,5 deciliter ljus sirap
- 3 teskedar vaniljsocker
Gör så här
-
1
Häll ner nötterna i kokande vatten ca 1/2 min. Skölj dem sedan i kallt vatten och skala dem.
-
2
Blanda alla ingredienser, förutom nötterna, i en vid tjockbottnad kastrull. Koka smeten tills den börjar tjockna, ca 35 min. Rör om då och då.
-
3
Kontrollera om kolan är klar genom att göra ”kulprovet”. (Häll några droppar av kolasmeten i kallt vatten och rulla till en halvhård kula).
-
4
Blanda nötterna i smeten. Häll upp på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt svalna och skär ett rutmönster innan kolasmeten stelnat helt. Skär eller klipp kolan i bitar.
-
5
Linda in dem i plastfolie eller smörpapper. Förvara kolorna svalt.