Deg till pepparkakshus
Bygg ett pepparkakshus med kristyr. Målet är att degen ska vara mycket hårdare än till vanliga pepparkakor. Kavla degen tunt, ca 2 millimeter. Vänd och snurra på degen under kavlingen. Ett annat tips är att grädda små delar på en plåt och stora delar på en annan plåt så att de blir mer jämnt gräddade. Du kan jämna till kanterna enkelt medan degen fortfarande är nygräddad och mjuk.
Ingredienser
- 3 deciliter sirap
- 3 deciliter strösocker
- 150 gram smör
- Ca 17 deciliter vetemjöl
- 1,5 matsked bikarbonat (25 gram)
- 1 matsked kanel
- 2 teskedar ingefära (mald)
- 2 teskedar nejlikor (malda)
- 1,5 deciliter vatten
- 4 deciliter florsocker
- 2 matskedar äggvita (ca 1 äggvita)
Gör så här
-
1
Koka upp sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull.
-
2
Blanda ihop de torra ingredienserna och sist vattnet i en degblandare.
-
3
Häll på den varma socker, sirap och smörblandningen. Blanda till en slät deg.
-
4
Låt degen stå och svälla i rumstemperatur under plastfilm över natten.
-
5
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda helst i varmluftsugn på silipatduk (värmetålig gummiduk). Använd annars bakplåtspapper och försök undvika att det lyfts av varmluftsfläkten. Grädda i 5-6 minuter i varmluftsugn eller 8-9 minuter i vanlig ugn.
-
6
Vispa florsocker och äggvitan på låg hastighet. Använder du vanlig elvisp så är det en fördel att sätta i bara en visp för att kristyren ska bli fluffigare. Vispa tills kristyren får sama konsistens som marängsmet. När du lyfter upp vispen ska kristyren inte lossna.
Tips
Hur man bygger pepparkakshuset kan du läsa här: www.juligen.se/pyssel
Hur mycket smör behöver man?
Ca 150 gram smör! Det hade fallit bort. Lycka till!