Mjuk pepparkaka med tranbär

Mjuk pepparkaka med glasyr och tranbär passar perfekt till jul!
Portioner/mängd: 1 kaka
Ingredienser
- 100 gram Svenskt smör
- 2 deciliter rårörsocker
- 2 st ägg
- 1,5 deciliter gräddfil
- 1 tesked ingefära (mald)
- 1 tesked nejlika (mald)
- 2 tesked kanel (mald)
- 1 tesked bikarbonat
- 3 deciliter vetemjöl
- 1 deciliter tranbärs- eller lingonsylt
- 1,5 deciliter florsocker
- 1 matsked gräddfil
- Ca 12 st tranbär eller lingon
- 3 droppar röd karamellfärg
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en 1½ liter form.
-
2
Rör smör och socker pösigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Tillsätt gräddfilen.
-
3
Blanda kryddorna med bikarbonat och vetemjöl.
-
4
Tillsätt mjölblandningen och rör till en jämn smet. Rör ner sylten.
-
5
Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i 40-45 minuter.
-
6
Blanda florsocker med gräddfil och färga med karamellfärg. Lägg på glasyren när kakan svalnat helt och bred ut den i ett jämnt lager.
-
7
Dekorera med bär.
Tips
Gör en glasyr med några droppar karamellfärg så blir kakan lite festligare!