Lakritskola

Ingredienser
- 1 deciliter lakritskarameller (t.ex. turkisk peppar)
- 2 deciliter Norrmejerier Vispgrädde
- 2 deciliter strösocker
- 2 deciliter mörk sirap
Gör så här
-
1
Stöt karamellerna i en mortel.
-
2
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka sakta i ca 40 min eller tills termometern visar 125°. Eller gör ett kulprov.
-
3
Häll upp i en välsmord smörpappersklädd form. Låt kolan stelna något och skär till lagom stora bitar.
-
4
Rulla in kolorna i smorda smörpapper och tvinna ändarna till paket.
-
5
Häll 1 tsk smet i ett glas med kallt vatten. När smeten går att forma till en kula är den klar. Ju fastare kula desto hårdare blir knäcken eller kolan när den stelnat.
Tips
I många butiker finns färdigskurna smörgåsmellanlägg i smörpapper, perfekt storlek för att slå in kola i.