Lakritskola

Lakritskola

För den som gillar lakrits!

Portioner/mängd: Ca 30 kolor

Ingredienser

  • 1 deciliter lakritskarameller (t.ex. turkisk peppar)
  • 2 deciliter Norrmejerier Vispgrädde
  • 2 deciliter strösocker
  • 2 deciliter mörk sirap

Gör så här

  • 1

    Stöt karamellerna i en mortel.

  • 2

    Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Låt koka sakta i ca 40 min eller tills termometern visar 125°. Eller gör ett kulprov. Kulprov: Häll 1 tsk smet i ett glas med kallt vatten. När smeten går att forma till en kula är den klar. Ju fastare kula desto hårdare blir knäcken eller kolan när den stelnat.

  • 3

    Häll upp i en välsmord smörpappersklädd form. Låt kolan stelna något och skär till lagom stora bitar.

  • 4

    Rulla in kolorna i smorda smörpapper och tvinna ändarna till paket.

Tips

I många butiker finns färdigskurna smörgåsmellanlägg i smörpapper, perfekt storlek för att slå in kola i.

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

2 Kommentarer

  1. Anna skriver:

    Ska inte punkterna 3 och 5 byta plats?

    1. jultomten skriver:

      Tack för att du uppmärksammade det!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *