Hallonkola
Hallonkola är ett uppskattat julgodis!
Portioner/mängd: Ca 25 stycken
Ingredienser
- 1 paket frysta hallon (225 gram)
- 1 st vaniljstång
- 2 deciliter vispgrädde
- 3 deciliter strösocker
- 1 deciliter ljus sirap
Gör så här
-
1
Tina hallonen och passera dem genom en sil.
-
2
Lägg hallonpurén i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg i vaniljstången.
-
3
Tillsätt grädde, socker och sirap. Låt koka under omrörning i ca 15-30 min. Låt koka till ca 125° eller gör kulprovet. (Droppa lite kolasmet i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en seg kola så är den klar).
-
4
Ta upp vaniljstången. Häll upp kolasmeten i en smörd form ca 20×20 cm och låt den stelna.
-
5
Skär med en vass kniv till fyrkantiga kolor.
-
6
Slå in kolorna i smörpapper eller cellofanpapper. Låt stå svalt till servering.
väldigt goda, men jag hade i frystorkade söndersmulade hallon när jag hällde upp smeten i formen.
Jättegoda!