Gammeldags pepparkaka
Klassisk mjuk pepparkaka. Servera med fördel den skivade pepparkakan med vispad grädde och lingonsylt.
Portioner/mängd: 1 kaka
Ingredienser
- 100 gram Svenskt smör
- 2,5 deciliter brun farin
- 2 st ägg
- 1,5 deciliter gräddfil
- 1,5 deciliter fast lingonsylt
- 3 deciliter vetemjöl
- 1,5 tesked kanel
- 1 tesked kryddnejlikor
- 1 tesked ingefära
- 1 tesked kardemumma
- 1 tesked bikarbonat (eller 2 teskedar bakpulver)
Gör så här
-
1
Rör smör och farinsocker poröst.
-
2
Tillsätt ägg, gräddfil och lingonsylt.
-
3
Blanda mjölet med kryddor och bikarbonat.
-
4
Rör ner blandningen i smeten.
-
5
Häll den i en smord och bröad, avlång bakform, 1 ½ l.
-
6
Grädda i nedre delen av ugnen vid 175ºC, 50 – 60 min.
-
7
Stjälp upp kakan på galler. Låt den kallna övertäckt.
Det står inte hur mycket brun farinsocker det ska va i mjuka sockerkakan
Tack för att du uppmärksammade det Ida! Nu är det korrigerat. 2,5 deciliter ska det vara.