Valnötsbröd
Valnötsbröd passar bra till jul.
Portioner/mängd: 3 bröd
Ingredienser
- 7,5 deciliter vatten
- 0,25 deciliter olja
- 50 gram jäst
- 2 matskedar Dansukker Brödsirap
- 0,5 matsked grovt salt
- 100 gram valnötskärnor
- 6 deciliter rågsikt
- Ca 12 deciliter vetemjöl
Gör så här
-
1
Värm vattnet och oljan till 37°. Smula ner jästen och rör tills den löser sig.
-
2
Blanda i sirapen, saltet och de hackade valnötskärnorna.
-
3
Arbeta in mjölet så mycket att degen släpper från bunken.
-
4
Låt jäsa i cirka 40 minuter.
-
5
Knåda degen och dela den i tre bitar, som var och en formas till ett runt bröd.
-
6
Lägg bröden på en smord plåt och skåra dem ovanpå. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
-
7
Grädda valnötsbröden på nedersta falsen i 30-40 minuter tills de är gyllenbruna.