Saffransdrömmar

Saffransdrömmar passar perfekt till julfikat!
Portioner/mängd: Ca 60 drömmar
Ingredienser
- 0,5 gram saffran
- 1 tesked hett vatten
- 100 gram Norrmejerier Smör
- 2,5 deciliter strösocker
- 1 matsked vaniljsocker
- 1 deciliter solrosolja
- 4,5 deciliter vetemjöl
- 0,5 tesked hjorthornssalt
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 150°. Stöt saffran med lite socker i en mortel och häll över vattnet så att saffranet löser sig.
-
2
Vispa smör, socker, vaniljsocker och saffran med en elvisp i ca 5 minuter så att det blir pösigt. Tillsätt olja lite i taget.
-
3
Blanda vetemjöl och hjorthornssalt. Blanda varsamt ihop alla ingredienser till en smidig deg.
-
4
Rulla ut degen till 2 längder och skär i bitar. Rulla till kulor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
-
5
Grädda i 12-15 min. De ska inte få färg.
La till rivet citronskal, en hel citron . ”Tappade” lite saffranssmak men tänker nästa gång baka med två påsar saffran. I övrigt perfekta drömmar!
Vart fina tillslut … lite smulig deg trots att jag var noga med måtten. Hade i lite mer olja men fick ”forma” bollar i handen. Det vart fina o goda så mycket nöjd.
Blev aldrig färdiga inuti trots att degen var perfekt, tråkigt
Behövde ca 20g mjöl mer och andra gången jag bakade dem så blev det också 2 påsar Saffran. Supergoda, helt klart 5 i betyg. Tack!
Dem blev perfekta riktigt bra recept dock la 0.75 tsk hjortronsylt
Dem blev perfekta riktigt bra recept dock la 0.75 tsk hjortronsalt + lite extra saffran
Jättegoda drömmar
Det blir toppen till adventsfikat
God jul
Michaela
Så goda! Jag tog också två påsar saffran. Superenkla att göra.
Om man nu bara ha oliovolja hemma?! Kan man ta de stället, eller ger de en konstig smak?
Det beror nog lite på olivoljan, om den inte har så stark smak så borde det gå bra!
Hej!
Tack för ett jättebra recept på drömmar:)
Jag använde mig av kockens finskurna saffran, så jag tog 2 påsar saffran vilket innebär att jag tog 1 gram. Det blev lagom mycket saffrans smak tycker jag eftersom det beror lite på vilken saffran man använder sig utav.
Så goda och lätta att göra. Tack för ett bra recept. Mvh. Ulla.