Saffransbutterkaka
En saffransbutterkaka med fylling gjord på Creme Fraiche och hasselnötter.
Ingredienser
- 1 gram saffran
- 1 tesked strösocker
- 75 gram Norrmejerier Smör
- 2,5 deciliter mjölk
- 0,25 gram jäst
- 0,5 tesked salt
- 1 deciliter vit baksirap
- 1 st ägg
- 9–10 deciliter vetemjöl
- 100 gram hasselnötter (skalade)
- 1 deciliter Crème Fraiche
- 1 st skal av citron (finrivet)
- 1 deciliter torkade tranbär eller lingon
- 1 st ägg (uppvispat)
Gör så här
-
1
Stöt saffran med lite socker i en mortel.
-
2
Smält smöret. Tillsätt mjölken. Låt blandningen bli 37°.
-
3
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av mjölkblandningen. Tillsätt resterande vätska, saffran, salt, sirap och ett söndervispat ägg.
-
4
Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i bunke i 45 min.
-
5
Kör hasselnötter, creme fraiche och finrivet citronskal i en mixer till en smidig massa.
-
6
Ta upp den jästa degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred ut fyllningen och strö över tranbären. Rulla ihop till en avlång rulle.
-
7
Smörj en rund bakform.
-
8
Skär rullen i bitar och ställ i bakformen. Låt butterkakan jäsa, under duk, ytterligare 40 min.
-
9
Sätt ugnen på 180°. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen ca 35 min eller tills de får fin färg. Strö gärna lite extra tranbär över butterkakan när den gräddat färdigt.