Saffrans- och ambrosiakaka

Saffrans- och ambrosiakaka

En härligt julig kaka med saffran och glasyr.

Portioner/mängd: 1 kaka

Ingredienser

  • 2 deciliter strösocker
  • 2 st ägg
  • 150 gram Svenskt smör
  • 3 deciliter vetemjöl
  • 1 tesked bakpulver
  • 0,5 gram saffran
  • 0,5 deciliter saft av apelsin
  • 2,5 deciliter florsocker
  • 2 matskedar saft av apelsin
  • 50 gram hackade och syltade apelsinskal
  • citronmeliss

Gör så här

  • 1

    Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en 1½ liters långpanna.

  • 2

    Vispa ägg och socker pösigt.

  • 3

    Smält smöret.

  • 4

    Blanda mjöl med bakpulver och saffran.

  • 5

    Rör ner smör, apelsinsaft och mjölblandningen i äggsmeten. Rör till en jämn smet.

  • 6

    Häll smeten i den smorda formen och grädda i 35-40 minuter i nedre delen av ugnen.

  • 7

    Stjälp upp kakan när den svalnat något.

  • 8

    Glasyr och dekoration:

    Rör samman florsocker och pressad apelsin. Bred glasyren över kakan när den svalnat och strö över hackade apelsinskal. Skär upp kakan i kuber och dekorera med citronmeliss.

Recept skapat av:

Tyckte du om det här receptet? Sätt gärna betyg och kommentera!

2 Kommentarer

  1. Maria skriver:

    Ska bli spännande att baka denna kaka, min mormor bakade alltid ambrosiakakor. En fråga baka: Det är otydligt hur mycket apelsinsaft som ska vara i kakan och hur mycket som ska vara i glasyren?! Hade varit tacksam för förtydligande.

    1. jultomten skriver:

      Vad trevligt! En halv deciliter till kakan och 2 matskedar till glasyren. Men där kan du ju smaka av lite också. Lycka till!

Posta en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tomtebrevet