Saffrans- och ambrosiakaka
En härligt julig kaka med saffran och glasyr.
Portioner/mängd: 1 kaka
Ingredienser
- 2 deciliter strösocker
- 2 st ägg
- 150 gram Svenskt smör
- 3 deciliter vetemjöl
- 1 tesked bakpulver
- 0,5 gram saffran
- 0,5 deciliter saft av apelsin
- 2,5 deciliter florsocker
- 2 matskedar saft av apelsin
- 50 gram hackade och syltade apelsinskal
- citronmeliss
Gör så här
-
1
Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en 1½ liters långpanna.
-
2
Vispa ägg och socker pösigt.
-
3
Smält smöret.
-
4
Blanda mjöl med bakpulver och saffran.
-
5
Rör ner smör, apelsinsaft och mjölblandningen i äggsmeten. Rör till en jämn smet.
-
6
Häll smeten i den smorda formen och grädda i 35-40 minuter i nedre delen av ugnen.
-
7
Stjälp upp kakan när den svalnat något.
-
8
Glasyr och dekoration:
Rör samman florsocker och pressad apelsin. Bred glasyren över kakan när den svalnat och strö över hackade apelsinskal. Skär upp kakan i kuber och dekorera med citronmeliss.
Ska bli spännande att baka denna kaka, min mormor bakade alltid ambrosiakakor. En fråga baka: Det är otydligt hur mycket apelsinsaft som ska vara i kakan och hur mycket som ska vara i glasyren?! Hade varit tacksam för förtydligande.
Vad trevligt! En halv deciliter till kakan och 2 matskedar till glasyren. Men där kan du ju smaka av lite också. Lycka till!