Saffran- och kanelmunkar med russin- och blåbärsfyllning
Saffran- och kanelmunkar passar bra till julfika!
Ingredienser
- 250 gram vetemjöl
- 1 deciliter mjölk (kall)
- 75 gram smör (rumstempererat)
- 1 st ägg
- 2 matskedar strösocker
- 25 gram jäst
- 1 gram saffran
- 1 deciliter blåbärssylt
- 1 deciliter russin
- 3 deciliter vatten
- 2 deciliter strösocker
- 1 matsked kanel
- 1 liter olja (till fritering)
Gör så här
-
1
Blötlägg russinen i vatten över natten. Häll av och mixa dem med sylten.
-
2
Blanda samtliga ingredienser till degen och arbeta den i ca 10 minuter, eller tills den är blank och smidig. Låt vila 5 minuter.
-
3
Dela i 50 bitar och rulla dem runda. Låt jäsa till nästan dubbel storlek mjölade under duk.
-
4
Fritera i olja på 175oC, några i taget. Välj en stor kastrull och fyll inte mer än till hälften med olja.
-
5
Rulla de gyllene munkarna i kanelsockret och fyll med sylt från en spritspåse med tyll (spetsig pip som gör det enklare).
Tips
Serveras varma med en iskall ”shot” gammaldags mjölk eller lös vaniljsås!