Mandelfyllda saffransbullar
Smaskiga lussebullar med fyllning av mandelmassa med en touch av citron.
Ingredienser
- 1 gram saffran (2 kuvert)
- 75 gram Norrmejerier Smör
- 2,5 deciliter mjölk (3 %)
- 1 tesked strösocker
- 25 gram jäst
- 0,5 tesked salt
- 1 deciliter vit baksirap
- 1 st ägg
- 9–10 deciliter vetemjöl
- 150 gram mandelmassa
- 75 gram Norrmejerier Smör
- 1 st skal av citron (finrivet)
- 1 st ägg (uppvispat)
Gör så här
-
1
Stöt saffran med lite socker i en mortel. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm blandningen till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av mjölkblandningen.
-
2
Tillsätt resterande vätska, saffran, salt, sirap och ett söndervispat ägg.
-
3
Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta till en smidig deg.
-
4
Låt jäsa övertäckt i bunke ca 45 min.
-
5
Kör mandelmassa, Norrmejerier Smör och citronskal i en mixer till en smidig massa.
-
6
Ta upp den jästa degen på mjölat bakbord. Arbeta samman degen och dela den i 30 bitar.
-
7
Rulla bitarna till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
-
8
Tryck ett djupt hål i varje bulle och lägg i en tesked fyllning. Låt bullarna jäsa, under duk, ytterligare 30 min.
-
9
Sätt ugnen på 250°. Pensla med ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 7-9 minuter eller tills de fått fin färg.