Lussans bullar

Härliga lussebullar doppade i limesocker.
Portioner/mängd: Ca 40 stycken
Ingredienser
- 0,5 gram saffran
- 1 kryddmått salt
- 75 gram smör
- 2,5 deciliter mjölk
- 25 gram jäst
- 0,5 tesked salt
- 1 deciliter vit baksirap
- 1 st ägg
- 9–10 deciliter vetemjöl
- 1 st skalet av limefrukt (rivet)
- 1,5 deciliter strösocker
- 2 matskedar Svenskt smör
Gör så här
-
1
Stöt saffran med saltet i en mortel.
-
2
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut det i lite av degspadet. Häll i resten av degspadet och saffran. Tillsätt sirap och ägg. Häll i det mesta av mjölet och arbeta till en jämn och smidig deg.
-
3
Låt jäsa övertäckt med bakduk i ca 40 min.
Sätt ugnen på 250°. Ta upp den jästa degen på mjölat bord. Arbeta samman den och dela sedan i 40 bitar. Rulla dem till runda bullar. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 20 min. -
4
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7-8 min. Låt svalna.
-
5
Blanda sockret med rivet limeskal. Smält smöret i en kastrull. Pensla de nygräddade bullarna med smält smör och doppa dem i limesockret.